Fontos a klímavédelem az európaiak szerint, az EU mégsem tesz semmit

2020.10.16

Évtizedek óta beszélnek az európai politikusok a klímaváltozás okozta kihívásokról, mindeddig mégsem sikerült komoly áttörést elérniük. Greta Thunbergnek és a zöld pártok megerősödésének köszönhetően viszont már nem lehet szőnyeg alá seperni a környezetvédelmet. Az Euronews felkérésére a Redfield and Wilton Strategies kutatóközpont készített felmérést, hogy kiderüljön, mit gondolnak a nyugat-európaiak az unió klímapolitikájáról.

Az eredmény egyértelmű. Bár egyre többen tagadják a globális felmelegedést a megkérdezettek döntő többsége még mindig egyetért abban, hogy emberi tevékenység okozza a klímakatasztrófát.

A legtöbb országban háromból két ember vélekedik úgy, hogy az EU nem tesz eleget az éghajlatváltozás ellen. A britek egyharmada pedig nem foglalkozik ezzel a kérdéssel.

Németország, Franciaország, Olaszország és az Egyesült Királyság is aláírta a 2016-os Párizsi Klímaegyezményt, ezzel vállalták, hogy csökkentik károsanyag-kibocsátásukat és 2050-re klímasemlegessé válnak. Ez viszont komoly terhet ró az iparra, főként a bányászatra és az energiatermelésre.

Mégis 60% körül van azoknak a válaszadóknak az aránya, akik szerint akkor is teljesíteni kell a kitűzött klímacélokat, ha az gazdasági nehézségeket okoz. Olaszországban mindössze 14% válaszolta azt, hogy a napi megélhetés a fontosabb.