Folytatódnak a tüntetések Mianmarban, a biztonsági erők ismét erőszakot alkalmaznak

2021.03.06

Szombaton ismét erőszakot alkalmaztak a mianmari biztonsági erők a katonai puccs ellen tüntetők ellen: könnygázt és villanógránátokat is bevetettek. A demonstrációk során már több mint ötven békésen tüntető civil halt meg.

A Nemzetközi Vöröskereszt és a Nemzetközi Vörös Félhold mozgalmak felszólították a mianmari hatóságokat az egészségügyi dolgozók és önkéntesek azonnali védelmére. Mindezt miután a közösségi médiában elterjedt egy térfigyelő kamera felvétele, amelyen a letartóztatott mentősöket brutálisan megverték.

"Mélységes szomorúságunkat fejezzük ki, amiért a mianmari Vöröskereszt önkéntesei életmentő szolgálatuk közben megsebesültek. Az emberségesség és a pártatlanság alapelveivel összhangban nyújtottak elsősegélyt a sérült tüntetőknek. A Vöröskereszt önkénteseit soha nem szabad célba venni" - írta a szövetség.

Nemzetközi felszólítások az erőszak ellen

A Youtube törölte a hadsereg által kontrollált csatornákat, köztük az állami tévé adásait is. A portál szerint a megosztott tartalom szembement a közösség irányelveivel.

Az Egyesült Államok elítéli a junta fellépését. Február közepén az USA pénzügyminisztériuma szankciókkal sújtotta a hadsereg tíz vezetőit és velük kapcsolatban álló három vállalatot.

Az ENSZ is elítélte a tüntetők elleni erőszakot. A szervezet szóvivője szerint Mianmar népének joga van a békésen gyülekezni és a demokrácia helyreállítását követelni. A békés tüntetők elleni halálos kimenetelű erő alkalmazása pedig a nemzetközi emberi jogi normák szerint sem lehet indokolt.

A junta vezetője szerint nem puccs történt

A hadsereg vezetője tagadja, hogy puccsot hajtott volna végre - szerinte az elcsalt választások miatt volt szükség a katonai hatalomátvételre. Állítása szerint szabad választásokat fognak kiírni, majd a hatalmat átadják a győztes pártnak.

Már több mint egy hónapja tüntetnek

A hadsereg február elsején vette át a hatalmat Mianmarban. Az ország de facto vezetőjét, Ang Szan Szú Csít több demokratikus politikussal együtt letartóztatták választási csalásra hivatkozva. A hadsereg főparancsnoka szükségállapotot hirdetett a következő egy évre.

Mianmarban 1962-től gyakorlatilag 2015-ig katonai diktatúra volt. 2016-ban Ang Szan Szú Csí, a Nobel-békedíjas volt polgárjogi harcos vezette Nemzeti Liga a Demokráciáért megnyerte az első demokratikus választásokat, de továbbra is osztozott a hatalmon a hadsereggel. A tavaly novemberi választásokon azonban elegendő szavazatot szerzett ahhoz, hogy egymaga alakítson kormányt. A hadsereg azonnal a legfelsőbb bírósághoz fordult, hogy az semmisítse meg az eredményt.

Ang Szan Szú Csí tekintélyét Nyugaton felszámolta, hogy a hadsereg mellé állt a helyi muzulmán kisebbség, a rohingják elleni véres hadjárat után. A buddhista többségű egykori brit gyarmat népe azonban továbbra is isteníti, ezért megfigyelők szerint letartóztatása kockázatos lépés volt.