Folytatódik lelőtt maláj utasszállító négy gyanúsítottjának pere

2021.06.07

Hétfőn folytatódik a 2014-ben Ukrajna felett lelőtt maláj gép tárgyalása Hollandiában. A négy vádlott az orosz Igor Girkin (49), Szergej Dubinszky (57) és Oleg Pulatov (53), valamint az ukrán Leonyid Karcsenko (48).

A nemzetközi elfogatóparancsok ellenére sem valószínű, hogy a vádlottak megjelennek a Schiphol Igazságügyi Komplexumban, ami a Schiphol repülőtér közelében található, ahonnan 2014. július 17-én a Maláj légitársaság MH17-es járata felszállt. Az Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó repülőgépet egy az orosz hadseregben használt BUK típusú föld-levegő rakétával semmisítették meg a harcok sújtotta Kelet-Ukrajna felett. A légvédelmi rakétakilövő rendszert Oroszországból szállították a felkelők által ellenőrzött területre, majd a repülőgép lelövése után azonnal visszavitték orosz földre.

Igazságot követelnek a rokonok

A tárgyalóterem minden bizonnyal az áldozatok hozzátartózóival lesz tele, akik fél évtizede várnak az igazságra.

A 298 áldozat kétharmada, 196 utas holland állampolgár volt.

Oroszország rég óta tagadja, hogy köze lett volna a gép lelövéséhez. Moszkva legutóbb két napja vádolta meg Hollandiát azzal, hogy "durván próbál nyomást gyakorolni a bíróságra".

"A meghallgatások előtti utolsó napokban mindent megtettek a bemutatott bizonyítékok hiányosságainak pótlása és e változat ténymeghamisításának elrejtése érdekében" - mondta Maria Zakharova az orosz külügyminisztérium szóvivője.