Földrengés az Égei-tenger medencéjében

2020.10.30

Áldozatai is vannak a földrengésnek, amely péntek délután rázta meg az Égei-tenger medencéjét, és görög valamint török településeken - például Izmírben is - károkat okozott.

A Görögországhoz tartozó Számosz szigetén két diák, egy lány és egy 17 éves fiú holttestét találták meg egy leomlott ház romjai alatt. Legkevesebb 8 további ember megsérült, őket a sziget két legnagyobb településének kórházaiba szállították, a sérüléseik nem életveszélyesek.

A Richter-skála szerint közel 7-es erősségű földrengést helyi idő szerint délután háromnegyed kettő után pár perccel észlelték, az epicentruma a Görögországhoz tartozó Számosz szigetének közelében volt. A rengést érzékelték az onnan majd' 300 kilométerre lévő görög fővárosban is - a Nemzeti Geodinamikai Intézet athéni megfigyelőközpontjának jelentése szerint.

A számoszi utakat elöntötte a tenger, amely az úthálózatban és épületekben is károkat okozott. Ezek mértékét még nem tudták felbecsülni.

A török külügyminiszter azt tette közzé a közösségi médiában, hogy Izmirben és egyéb településeken legkevesebb hat ház elpusztult, az Anadolu hírügynökség szerint az említett épületek leomlottak és többen az épületek romjai alatt rekedtek.