Föld alatti vakcinabunker Livornóban

2021.01.28

Gőzerővel zajlik Olaszországban a koronavírus elleni védőoltáskampány.

Az Olaszországba Belgiumon keresztül, repülővel érkező Pfizer/Biontech vakcinákat regionális központokba, például Livornóba szállítják. A toszkánai kikötővárosban a szállítmányokat a kórház gyógyszertára alatti, földalatti bunkerben lévő nagy méretű hűtőszekrényekbe pakolják át.

A megfelelő szállítás és tárolás régiókon átívelő, országosan összehangolt munkát igényel.

A Toszkána régió észak-nyugati területének gyógyszerellátási igazgatója, Giuseppe Taurino azt mondja, mindössze három percük van arra, hogy kicsomagolják a vakcinákat és betegyék őket a hűtőkbe, különben az oltóanyag felenged és károsodik, amit el kell kerülni. Biztosítani kell hát, hogy azonnal hűtőbe kerüljön, ahol mínusz 80 fokon tárolják.

Nem sokáig. A vakcinákat az érkezésük utáni napon hajóval szállítják tovább olaszországi elosztóközpontokba, majd öt napon belül fel kell használni őket.

- Gyorsan kellett alkalmazkodnunk a körülményekhez, mert a dolgok hihetetlenül gyorsan változtak. Úgy kellett átalakítanunk a munkafolyamatainkat, hogy azok illeszkedjenek az új igényekhez - mondja a livornói gyógyszerszállításért felelős logisztikai igazgató, Francesca Azzena

Az Euronews helyszíni tudósítója, Luca Palamara is kiemeli, hogy az időzítés döntő tényező. Ha a vakcina akár csak pár percre is kikerül a "hidegláncból", máris használhatatlan lesz. Semmilyen késedelem nem megengedhető, különösen most, amikor egész Európa a vakcinahiány miatt aggódik.

A megfelelő szállítás és tárolás régiókon átívelő, országosan összehangolt munkát igényel.

- Minden regionális központ hozzájárul a járvány elleni védekezéshez. Igyekeznek kisegíteni egymást, például úgy is, hogy átadnak vakcinát olyan régióknak, ahol aggasztó a hiány - mondja ismét Giuseppe Taurino

A koronavírus elleni védekezést az Európai Unió által megrendelt vakcinák késedelme és kényes tárolása jelentősen nehezíti. Sokan abban bíznak, hogy további vakcinákat hagynak jóvá, amelyeket nem kell a Pfizeréhez hasonlóan alacsony hőfokon tárolni, így egyre többen kaphatják meg a védőoltást Európában.