Fojtogató füst borítja Sydneyt

2019.12.16

Közegészségügyi vészhelyzet kihirdetésére kérik Sydneyben és térségében az ausztrál kormányt az ottani egészségügyi szervezetek.

A hetek óta tomboló bozóttüzek miatt Sydneyt és Új-Dél-Wales állam egyes részeit sűrű füst lepi el. A múlt héten a légszennyezettség a 11-szerese volt az egészségügyi határértéknek. A hatóságok arra kérték az ott élőket, hogy tartózkodjanak a testmozgástól, ne hagyják el otthonaikat és ne nyissák ki sem az ajtókat, sem az ablakokat. Az egészségügyi szervezetek arra kérik a kormányt, hogy tegyen intézkedéseket a klímaváltozás ellen.

Ausztrália keleti részén október óta 2,7 millió hektárnyi bozót vált a lángok martalékával. Új-Dél-Walesben jelenleg is több mint 108 tűzgóc van, miközben a meteorológiai szolgálat szerint a hóhullám egy hétig is eltarthat a szövetségi tagállam nagy részén. A Gospers-hegyen és a környékén tomboló "megatűzben" több mint 370 ezer hektáros terület vált a lángok martalékává, több tucat épület és létesítmény semmisült meg.

Összességében július vége óta hétezernél több tűzgócot regisztráltak, hat ember meghalt, és több mint harmincan megsérültek. Több mint hétszáz lakóház és 1500 közigazgatási vagy gazdasági épület vagy létesítmény égett le.