Fellélegeztek Brüsszelben, hogy elmaradt a szélsőjobb áttörés Franciaországban

2024.07.09

A győztes baloldal költségvetési tervei is sok mindent boríthatnak, de a Nemzeti Tömörülés győzelme sokkal több ügyben ásta volna alá az uniós politikát.

Sokan fellélegeztek Brüsszelben a francia választások eredményét hallva. Miután a szélsőjobb Nemzeti Tömörülés nem tud kormányt alakítani, az európai unió motorjaként emlegetett német-francia együttműködés is fennmarad. Macron ugyan meggyengült, de nem annyira, mint ha a szélsőjobbal együtt kellene irányítania Franciaországot.

- Macronnak ezután elsősorban a belpolitikára kell koncentrálnia, kevesebb energiát tud fordítani a nemzetközi politikára - mondja a nemzetközi és stratégiai kapcsolatok párizsi intézetének igazgatója, Frederico Santopinto. - De nem gyengült meg annyira, ahogy sokan várták, tehát a külpolitikát is viheti tovább azzal az extravaganciával, amit eddig megszoktunk tőle.

A legtöbb képviselői hellyel rendelkező Új Népfrontnak van a legnagyobb esélye a kormányalakításra. A minimálbér emelésére és a nyugdíjreform visszafordítására tett ígéreteik ugyanakkor nehezen illeszkednek az uniós szabályokhoz, amelyek a költségvetési hiányt három százalékban korlátozzák.

- Amennyiben betartanának minden választási ígéretet, amit egyik vagy másik párt tett a kampányban, komoly baj lenne a hiánnyal - mondja Federico Santopinto - ami bajt jelentene az egész eurozóna számára.

- Az Európai Unió akadályt is jelenthet - mondja az Angers-i Egyetem szakértője, Laetitia Langlois. - Láttunk már új kormányokat nagy tervekkel, amelyeknek az európai realitásokhoz alkalmazkodva jelentős engedményeket kellett tenniük.

Ha tényleg a baloldal alakít kormányt, az Ukrajnának szánt francia támogatás nem kerül veszélybe, de Emmanuel Macronnak adott esetben mérsékelnie kell a francia katonák Ukrajnába küldéséről szóló javaslatait.

- A szocialista párt, illetve annak vezetője, Raphael Glucksmann értelemszerűen Ukrajna egyértelmű támogatója, aki adott esetben moderálni tudja az Engedetlen Franciaországot - véli Laetitia Langlois. - Én úgy gondolom, Franciaországban van egyfajta konszenzus Ukrajna támogatása mellett, a demokrácia védelme mellett egy agresszív és zsarnoki országgal szemben.

Bár a francia választások meglepetésre az uniós mainstream szája íze szerint alakultak, a centrumpártok ezután is visszatartott lélegzettel lesznek kénytelenek várni - az amerikai elnökválasztás eredményére.