Fellebbeznek egy houstoni kórház oltásellenes alkalmazottai felfüggesztésük miatt

2021.06.14

Pert indítottak egy houstoni kórház oltásellenes alkalmazottai munkáltatójuk ellen, mert fizetés nélküli szabadságra küldték őket, mivel nem voltak hajlandók beoltatni magukat koronavírus ellen.

Első fokon a szövetségi bíró elutasította beadványukat, adta hírül az AP amerikai hírügynökség. A panaszosok ügyvédje azonnal bejelentette, hogy fellebbez az elsőfokú ítélet ellen.

A Houstoni Metodista Kórház 178 dolgozóját függesztette fel a munkavégzés alól június 7-én, közülük 117-en indították a pert.

A bíró, Lynn Hughes valótlannak ítélte a fő panaszos, Jennifer Bridges állítását, miszerint a vakcinák "kísérletiek és veszélyesek", Bridges azon állítását pedig, miszerint a beoltás elvárása a náci koncentrációs táborok kényszerített emberkísérleteihez hasonlít, elítélendőnek minősítette.

A bíró azzal indokolta az ítéletet, hogy a kórház nem kényszerítette a felpereseket, hogy beoltassák magukat. Szabadon választhattak, hogy megteszik-e, vagy máshova mennek dolgozni.

A probléma a világ legtöbb országában hasonló a munkahelyeken együtt dolgozók közösségében, ezért kap nagy figyelmet nemzetközi szinten is a houstoni per.

A munkáltatók számos országban nem követelhetik meg a védőoltás beadását a munkavállalóktól, ugyanakkor a munkaközösségekben dolgozó beoltott alkalmazottak félnek attól, hogy a vakcinát elutasító kollégáik olyan vírusmutánst visznek a közösségbe, ami ellen esetleg nem védenek a vakcinák.

Több járványügyi szakértő, köztük a magyar Rusvai Miklós virológus is arra hívja fel a figyelmet, hogy minél többen oltatják be magukat a koronavírus ellen, annál kisebb az esélye a negyedik hullám kialakulásának.

A védőoltás ugyanis nem csak a súlyos tünetek kialakulásától és a haláltól védi meg a beoltottakat, de a vírus terjedését is 90 százalékban fékezni. Ha viszont sokan nincsenek beoltva, körükben tovább terjed a járvány, és ez lehetőséget ad a vírusnak, hogy új mutációk alakuljanak ki.

Azt nem tudhatjuk, hogy a nem oltottak körében kialakuló új variánsokkal szemben hatékonyak lesznek-e majd a jelenlegi vakcinák, ezért jelentenek veszélyt a nem oltottak azokra, akik már megkapták az oltást.

Magyarországon főleg a vendéglátásban jelent problémát az oltásellenesség. Míg egy szálloda vendégeinek érkezéskor be kell mutatniuk a védettségi igazolványt, az alkalmazottak oltását nem ellenőrizheti a munkáltató.

Hazánkban még másfél millió embernek kellene kérnie a védőoltást ahhoz, hogy elérjük a nyájimmunitáshoz szükséges 70 százalékos átoltottságot. Szakértők hangsúlyozzák, hogy ez a minimális arány, a WHO szerint 80 százalék fölötti vakcinációt kell megcélozni.