Felkelők gyilkolták meg a csádi elnököt

2021.04.20

Meggyilkolták Csád elnökét a hétvégén, a katonaság csak kedden közölte a halálhírt. Idriss Déby akkor vesztette életét, amikor katonáival együtt lázadókkal csapott össze a líbiai határon.

Hétfőn az előzetes választási eredmények alapján még az tűnt valószínűnek, hogy Déby a szavazatok 80 százalékának megszerzésével megkezdheti hatodik elnöki ciklusát. A kormányt és a parlamentet ezek után feloszlatták, a következő másfél évben a katonaság irányítja az országot. A katonai tanács élén az elhunyt elnök fia, a 37 éves Mahamat Idriss Déby Itno fog állni, aki tábornoki rangot tölt be.

Idriss Déby 1990-ben fegyveres felkelés élén jutott hatalomra, ő volt Afrika legrégebben hatalmon lévő elnöke, miután az 1989-ben katonai puccs révén hatalomra került szudáni elnököt, Omar el-Besírt tavalyelőtt megbuktatták.

A líbiai határon fekvők Tibeszti-hegységben a lázadók rendszeresen szembeszállnak a csádi hadsereggel. Két évvel ezelőtt, 2019-ben Líbia felől érkezve próbálták megdönteni Idriss Déby Itno hatalmát, de a N'Djamena kérésére érkezett francia harci gépek légicsapásai meghátrálásra kényszerítették őket.