Felhagy a mobiltelefon-gyártással az LG

2021.04.06

Leállítja a mobiltelefonok gyártását az LG. A dél-koreai cég tavaly 23 millió készüléket adott el, amivel nagyjából 2 százalékos részesedése volt a globális piacon. Észak-Amerikában ennél jobban teljesített, a harmadik legnépszerűbb gyártó volt 10 százalékos részesedéssel.

Ennek ellenére az LG mobilüzletága már hatodik éve termel veszteséget. Összesen 4,5 milliárd dollárt, azaz több mint 1300 milliárd forintot bukott a cég a telefonokon. Az LG öt ágazatából az okostelefon-gyártó a legkisebb, a cég teljes bevételének 7 százaléka származik innen. Az elmúlt időszakban megpróbálták eladni a gyengén teljesítő divíziót, ez azonban nem sikerült.

A tervek szerint a vállalat július végéig hagy fel a gyártással, de a raktáron lévő telefonjait ezután is értékesíti, és a készülékek támogatását és frissítését is folytatja még egy ideig. A kutatás-fejlesztést sem építik le, a cég tovább dolgozik például a 6G technológián is.

Az LG egykor komoly innovátornak számított. Az elsők között alkalmazta az Android operációs rendszert, a széles látószögű kamerák bevezetésében is élen járt, és 2013-ban még az Apple és a Samsung mögött a harmadik legfontosabb szereplő volt a világpiacon. Utolsó nagyobb fejlesztése a T-alakban kihajtható képernyőjű Wing X telefon volt.