Felfutóban az új fertőzések száma Magyarországon

2021.02.21

2912 új koronavírus-fertőzést regisztráltak Magyarországon és 47-en haltak meg a koronavírus-fertőzéssel összefüggő okokból a kormányzati koronavírus-portál vasárnap reggeli adatai szerint. Míg a halálesetek száma alacsonyabb, mint az elmúlt napokban, ami valószínűleg a hétvégékre jellemző adatközlési nehézségekre vezethető vissza, a háromezret közelítő napi új fertőzésszám az elmúlt hét növekvő tendenciáját folytatja. 4233 beteget ápolnak kórházban, és 366-ot lélegeztetőgépen.

Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, hogy egy hasonló méretű uniós országhoz képest májusra 3,5 millióval többen lesznek beoltva Magyarországon a keleti vakcináknak köszönhetően.
Szputnyik V. vakcinával oltanak Nyíregyházán   -   Szerzői jogok  Balázs Attila/MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
Szputnyik V. vakcinával oltanak Nyíregyházán - Szerzői jogok Balázs Attila/MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap

A hivatalos adatok szerint 445 535 fő kapott már oltást, 190 705 embernek pedig már a második, emlékeztető oltást is beadták. A legidősebb betegeket oltópontokon Pfizer és Szputnyik- vakcinával, a hatvan évnél fiatalabb krónikus betegeket a háziorvosok oltják Astrazeneca oltóanyaggal. A magyar hatóságok közlése szerint a jövő héten már Sinopharm vakcinát is használnak majd, amelyet az NNK engedélyezett, és az OGYÉI engedélyére vár.

Az oltás részben az európai vakcinabeszerzés lassúsága miatt halad komótosan, de az orosz Szputnyik V. vakcinából is csak az ígért mennyiség negyede érkezett meg az első harminc napban.

Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, hogy egy hasonló méretű uniós országhoz képest májusra 3,5 millióval többen lesznek beoltva Magyarországon a keleti vakcináknak köszönhetően.

A keleti vakcinák magyar felhasználásának ellentmondásos a megítélése Európában. Míg Szlovákiában koalíciós válságot okozott az orosz vakcinabeszerzés kérdése, végül a Szputnyik V. beszerzése mellett döntöttek. Andrej Babis cseh miniszterelnök viszont budapesti és belgrádi útjáról azzal tért haza, hogy a magyaroknak és a szerbeknek nincs a birtokában olyan dokumentáció, ami alapján engedélyezni lehetne a kínai vagy az orosz vakcinát.

Magyarországon kezdetét vette az újabb, ezúttal online nemzeti konzultáció a nyitás feltételeiről, a kérdőívet az M1 híradó közlése szerint pár nap alatt félmillió magyar töltötte ki.