Fekete kávé zöld technológiával

2021.02.21

Ha a járvány bármit megtanított a vállalkozásoknak, akkor az az, hogy nyomás alatt gyorsan kell alkalmazkodniuk. Különösen, ha új technológiákról van szó.

Paul Hackett a Business Planetben ezen a héten azt vizsgálja, hogy a zöld és a digitális átalakulás miért fontos a vállalatok számára. Beszél az Európai Bizottság vállalkozásokat támogató tervéről, de először egy dán vállalatot néz meg.

A BKI Dánia legnagyobb kávéipari cége. Aarhus közelében található üzeme kávét pörköl és csomagol. Az 1960 óta családi tulajdonban lévő vállalkozás szerint az innováció a túlélés kulcsa. Ezért vett részt az úttörő projektben, melynek eredménye a a leginkább környezetbarát kávés zacskó a piacon. Paul arra volt kíváncsi, mi olyan forradalmi ebben a csomagolásban.

- Mi vagyunk az első kávéipari vállalat, amely fémmentes, teljesen újrahasznosítható fóliát gyárt. A széndioxid-kibocsájtást 25, a műanyag felhasználást pedig 15 százalékkal csökkentettük. Ez környezetvédelmi és és üzleti szempontból is logikus lépés - mondja Ib Hauberg gyárigazgató.

- Hogyan használják a digitális technológiát a termelékenység javítására és miért fontos ez?

- Az összes folyamatot digitalizáltuk és automatizáltuk a gyárban, különösen fontos ez a pörkölés területén. Ez valóban növelte a hatékonyságot. Ha nem így történt volna, már valószínűleg nem működnénk.

A BKI az Európai Gyártásfejlesztési Támogató Központhoz fordult. A központ abban igyekszik támogatni a KKV-kat, hogy azok a jövő gyáraivá válhassanak. Ez a projekt csak az egyik eleme egy szélesebb körű ipari stratégiának a zöld és a digitális technológia ösztönzésére. A részletekért Paul felkereste az Európai Bizottságot.

- A technológiai forradalom egyszerre lehetőség és kihívás a cégeknek. Mit tesznek a vállalatokért, különösen a világjárvány után?

- A Bizottság elsődleges feladata annak felmérése, hogy hol nyílnak üzleti lehetőségek az ön számára, hogy mik a zöld átmenet módjai, hogy hogyan zajlik le az üzleti digitális átmenet. , Mára egyre több vállalat látja meg a lehetőséget ebben, mi pedig befektetéssel, stratégiával, szabályozással támogatjuk őket - adja meg a választ A választ Kerstin Jorna, az Európai Bizottság Belső Piaci, Ipar-, Vállalkozás- és KKV-politikai főigazgatója.

- Jelenleg a vállalkozások, különösen a KKV-k csak a túlélésre koncentrálnak. Mit üzenne nekik?

-Megértem hogy jelenleg nehéz a helyzetük, megpróbálunk segíteni nekik. Emellett szükségünk van arra, hogy találják ki a projekteket, amelyekhez segítséget tudunk adni. Támogatjuk őket, hogy zöldebbé, digitálissá és a fogyasztók számára könnyebben elérhetővé tegyék termékeiket.

- Végül az EU Industry Days, ami Európa kiemelt ipari eseménye. Miért éri meg részt venni ezen?

- Nos, ez nem egy esemény, hanem több mint száz. Azért érdemes részt venni, mert a vállalkozók itt tudják meghallgatni mások tapasztalatait. Jobban megismerhetik a lehetőségeiket, de különösen fontos, hogy képet kapjanak arról, merre tart a saját területük. Érdemes ott lenni, hiszen csak egy kattintás az egész.