Februárban nemzeti konzultáció lesz a nyitásról, közölte Orbán Viktor

2021.02.04

FRISSÍTÉS Februárban konzultáció indul a nyitásról

Orbán Viktor magyar miniszterelnök csütörtökön az iparkamara fórumán jelentette be, hogy február közepén online formában indítanak egy nemzeti konzultációt, ami a nyitás kérdéseivel foglalkozik majd.

Pfizer-BioNTech-vakcinákat tárol be egy gyógyszerész a Debreceni Egyetem Klinikai Gyógyszertárában   -   Szerzői jogok  Czeglédi Zsolt/MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
Pfizer-BioNTech-vakcinákat tárol be egy gyógyszerész a Debreceni Egyetem Klinikai Gyógyszertárában - Szerzői jogok Czeglédi Zsolt/MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap

"A vakcina széles körű alkalmazása nyitja meg az új gazdasági időszakot" - közölte a kormányfő.

Orbán arról is beszélt, hogy a kormány kamatmentes hitellel segíti a koronavírus-járvány miatt bajba került kis- és középvállalkozásokat. 10 évre 10 millió forint erejéig vehetnek fel kamatmentes kölcsönt, amelyet csak 3 év után kell elkezdeni törleszteni.

Magyarország: gyorsul a járvány, kezdődik a lakosság oltása

Ugrásszerűen nőtt az új azonosított fertőzöttek száma Magyarországon, a koronavirus.gov.hu adatai szerint az elmúlt 24 órában 1652 esetben igazolták a koronavírus jelenlétét. Ez azt jelenti, hogy az egyhetes mozgóátlag jelentősen elmozdult felfelé, korábban napokig ezer alatti fertőzésszámokat közöltek. Egy nap alatt 93-an haltak meg a koronavírus-fertőzéssel összefüggésben, a halálozások száma is növekvő tendenciákat mutat, ugyanakkor az aktív fertőzöttek száma tovább csökkent. 3648 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 289-en vannak lélegeztetőgépen.

Csütörtökön megkezdődik a lakosság legidősebb, regisztrált tagjainak az oltása. Minden háziorvos a kapott listából 6-6 oltható állapotban lévő, idős beteget küldhet el a legközelebbi oltópontra, ahol a Pfizer/BioNTech vakcinával oltják be őket. Mivel a Moderna vakcinájából vasárnap a vártnál kevesebb érkezett, ezért az előre kijelölt 1800-nál kevesebb, 1080 háziorvos kap egy-egy ampullát, amely tíz beteg immunizálására elegendő.

Szervezés, szervezés, átszervezés

Az Euronews több (jellemzően kistelepülésen dolgozó) háziorvossal is beszélt a napokban, akik elmondták, hogy pénteken kapták meg a körzetükhöz tartozó, 80 év feletti páciensek listáját, akik regisztráltak koronavírus elleni oltásra. (Csak feltételezzük, hogy ezek a háziorvosok mind benne voltak abban az 1800-ban, akiknek a tervek szerint Moderna oltást küldtek volna.) Az volt a feladatuk, hogy vagy a rendelőben, vagy a lakásukban oltsanak be tíz embert úgy, hogy a felbontott ampullát a rendelkezésre álló idő alatt teljesen használják el, és ezen felül jelöljenek ki hat szállítható beteget, akik oltópontokon kapják meg az oltást.

Egy háziorvos azt mondta, hogy hétfőn - amikor már tudni lehetett, hogy a Moderna vakcinából nem érkezett meg a várt mennyiség - módosították az utasítást. Míg korábban 82 év feletti lakosokat kellett kigyűjteniük a listáról, hétfőn már 89 évesnél idősebb betegek oltására kérték őket. Ez erősen leszűkítette a szóba jöhető páciensek körét, mert ilyen idős betegből sok körzetben nincs 10 oltható állapotban, ezért több háziorvosnak kellett összeállnia, hogy ketten használják el az ampullát.

Erre az osztozkodásra végül sor sem került. Szerdán minden forrásunk azt mondta, hogy nem kaptak végül a Moderna vakcinából (ez nyilván nem reprezentatív az egész országra.) Így csak az oltópontokra küldött 6 ember kijelölése és az útjuk megszervezése maradt. Több háziorvos is értetlenségét fejezte ki, hogy hogyan gondolták az adott esetben akár 100 kilométerre lévő oltópontokra szállítani a 89 évesnél idősebb betegeket. A betegszállítók jellemzően 6-8 fős minibuszokat használnak, ezekben nyilvánvalóan kockázatos idős, a betegségnek kitett embeeket szállítani. Ezt a kormány is érzékelte, ezért kedden már azt javasolták, hogy lehetőség szerint a családok egyénileg oldják meg az oltópontra szállítást, és csak végső esetben kérjenek betegszállítást.

A háziorvosok közül volt, akit kifejezetten ingerültté tett az állandó szervezés és átszervezés, arra panaszkodott, hogy folyamatosan kapja az egymásnak ellentmondó utasításokat, méghozzá a leglehetetlenebb időpontokban, kérdezni pedig nincs kitől. - A védelmi bizottságban jó szándékú, segítőkész emberek ülnek, de ők se tudnak semmit - érzékeltette egy Bács-Kiskun megyei háziorvos, mennyire magukra maradtak. Mások türelmesebbek, a keletkezett káoszt a rendkívüli helyzet számlájára írják.

Újabb vita a Szputnyik V vakcina körül

Reagált az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) Hadházy Ákos független képviselő szerdai facebook-posztjára, amiben a Szputnyik V engedélyének birtokában azt írta, hogy a magyar hatóság az engedély megadásához szükséges nyolc vizsgálat közül csak négyet végzett el. Nem vizsgálták a minták azonosságát, hatóanyagtartalmát, reziduális élő adenovírus tartalmát és az esetleges abnormális toxicitást sem.

Az OGYÉI válaszában álhírnek nevezte a képviselő Facebook-posztját. "Az általa hiányolt vizsgálatokat az OGYÉI a feltételes engedély megadásakor előírta, és ezt vizsgálja minden gyártási tételen a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK)."