Február 1-ig meghosszabbítják a korlátozásokat Magyarországon, közölte Orbán Viktor miniszterelnök

2021.01.08

Február 1-jéig meghosszabbítják a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozó intézkedéseket - jelentette be Orbán Viktor magyar miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.


Orbán Viktor magyar miniszterelnök   -   Szerzői jogok  Facebook/Orbán Viktor
Orbán Viktor magyar miniszterelnök - Szerzői jogok Facebook/Orbán Viktor

Amíg nincs elegendő vakcina, addig ezeket a kereteket fenn kell tartani - mondta a kormányfő, hangsúlyozva ugyanakkor: nem egyszerűen el akarja hárítani a válságot, hanem azt akarja, hogy 2021 egy kiemelkedően jó éve legyen a magyaroknak.

Az oltások biztonságosak és szükségesek, és ha sor kerül rá, ő is beoltatja magát, fogalmazott

2907 új fertőzött, elhunyt 115 beteg

Az elmúlt 24 órában 2 907 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 337 743 főre nőtt a Magyarországon beazonosított fertőzöttek száma, derül ki a kormányzati oldalon péntek reggel közzétett adatokból.

Elhunyt 115 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 10 440 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, összesen 186 449 fő. Az aktív fertőzöttek száma 140 854 fő. 5 297 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 372-en vannak lélegeztetőgépen

November óta "megszokott rend"

A novemberben hozott szigorú korlátozásokat legutóbb december 7-én hosszabbították meg. Egyedül szenteste volt enyhítés az ünnepre való tekintettel.

Eszerint továbbra is érvényben marad a kijárási tilalom este 8 és hajnali 5 óra között, az éttermek zárva maradnak, a felsőoktatás, és a középiskolai oktatás továbbra is digitális tanrenddel folytatódik, és minden gyülekezés és rendezvény tilos.

A vírus terjedése miatt a legtöbb európai országban vagy fenntartják a korábbi korlátozó intézkedéseket, vagy újabb szigorítást jelentettek be az újévben,


A legtöbb szakember arra figyelmeztet, hogy ahhoz, hogy visszatérhessünk a rendes kerékvágásba legalább a lakosság 60-70 százalékát be kell oltani. Magyarországra egyelőre 80 ezer vakcina érkezett, ami 40 ezer ember beoltására elegendő. Eddig körülbelül egymillióan regisztráltak az oltásra.

Magyarországon a negyedik legmagasabb a halálozás lakosságarányosan

Magyarországon az új esetek számát tekintve lakosságarányosan kifejezetten jó a helyzet a többi tagállamhoz képest, derül ki az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ oldalán közölt adatokból. Azonban a halálozások számát tekintve továbbra is az egyik legrosszabb a százezer főre vetített, elmúlt 14 nap adatait mutató arányszám. Egyedül Szlovéniában, Szlovákiában és Horvátországban rosszabb a helyzet.