Ezrek tüntettek Franciaországban, a sajtószabadságot féltik a kormánytól

2020.11.25

Ezrek tüntettek Franciaország több nagyvárosában egy új jogszabálytervezet ellen, amelyben sokan a sajtószabadság gyengítését látják. Az átfogó biztonsági törvény célja a bűnözés és a terrorizmus visszaszorítása Emmanuel Macron államfő szerint, az egyik paragrafusa azonban betiltaná a szolgálatban lévő rendőrök arcáról készült felvételek publikálását.

A javaslat illeszkedik az elmúlt hónapok trendjébe - az elnök harcot hirdetett a terrorizmus ellen, a szélsőséges iszlamisták gyengítése és a francia polgárok védelme érdekében kormánya már több indítványt is benyújtott, és az uniós intézményeket is megreformálná. Emberi jogi aktivisták attól tartanak, hogy a legújabb tervezet megnehezíti majd a rendőri kihágások elkövetőinek felelősségre vonását.

Az aggodalmakat felerősítették egy hétfői párizsi tüntetésen történtek. A felvételeken az látszik, hogy a rendőrök felszámolják az aktivisták és bevándorlók sátortáborát, és a demonstrálók szerint túlzott erőt vetnek be a tömeg megfékezésére.

A francia kormány azonban azt állítja, hogy a tervezet célja a rendőrség megerősítése, valamint az állomány tagjainak védelme. A szakértők szerint az új törvény országos szinten növelheti Macron népszerűségét. A baloldaliak azonban azzal vádolják az elnököt, hogy a 2022-es választási győzelem érdekében egyre inkább a szélsőjobb felé húz. 

A magyar szabályozás: A 2010-es években hazánkban az Alkotmánybíróság vizsgálta a kérdést. Több éven át húzódó jogi eljárás után 2018 májusában vált teljesen egyértelművé, hogy Magyarországon a sajtónak nem kell kitakarnia az intézkedő rendőr arcát, ha a tudósítás egy közérdeklődésre számot tartó, jelenkori eseményről szól. Tipikusan ilyen esemény a tüntetés. Az Alkotmánybíróság azt is leszögezte, hogy a rendőrök ábrázolása nem lehet öncélú"

A francia alsóház meggyőző többséggel már el is fogadta a javaslatot, amelynek nemcsak belföldön, hanem az Európai Unióban is akadnak kritikusai.

"Az európai értékeket egyértelműen leírják az európai szerződések. A bírói hatalom függetlensége, sajtószabadság, a kisebbségek tisztelete, ezeket kérjük. És a demokratikus intézmények függetlenségének tiszteletben tartását is" - mondta Dacian Ciolos, az Európai Parlament Renew Europe képviselőcsoportjának vezetője. A francia elnök pártjának EP-képviselői is ebben a frakcióban politizálnak.