Ezermilliárdos vita az Egyesült Államokban

2020.10.07

Egyre több fehér házi munkatárs és katonai vezető koronavírus-tesztje pozitív, miközben az amerikai elnök elhagyhatta a washingtoni katonai kórházat, ahol többek között egy speciális, a vírus ellen fejlesztett kísérleti gyógyszerkoktéllal kezelték. Az elnök üzenete, melyben azt kéri választóitól, hogy ne féljenek a vírustól, komoly megütközést váltott ki mind a demokrata politikusokból, mind az amerikai áldozatok hozzátartozóiból.

- Az elnök viselkedése tiszteletlen azzal a több mint 210 000 családdal szemben, akik elvesztették a szeretteiket. Nincs megállás, minden nap mond valami sértőt - mondja Mike Mattner, az egyik áldozat hozzátartozója.

Közben Trump már újra a kampányra koncentrál, bár az október 15-i elnökjelölti vita idejére még nem jár le a kéthetes karanténja. Ezzel együtt sokan értékelik az igyekezetét.

- Örülök, hogy újra dolgozni kezdett, ő egy igazi munkamániás. Szomorú, hogy vele is megtörtént, de a lényeg, hogy már jobban van. Azt hiszem, az elnök egy igazi példakép, hiszen túljutott rajta, visszatért az életéhez, a munkájához, újra teszi a dolgát - mondja Ed Feige,Trump egyik támogatója.

Az elnök a Twitteren vitázik a demokrata házelnökkel az újabb mentőcsomagról. Szerinte Pelosi 2 400 milliárd dollárt kér a rosszul vezetett demokrata államoknak, amiket nem is sújt a Covid, míg ő 1 600 milliárdot ajánl.

Nanci Pelosi szerint az elnök ezzel mutatja ki lenézését a tudomány, megvetését a hősök felé. Rádásul visszautasítja, hogy pénzt tegyen a munkások zsebébe, hacsak nem az ő neve szerepel a csekken. Szerinte teljes a káosz a Fehér Házban.

Eközben Joe Biden, Trump demokrata kihívója Pennsylvaniában kampányolt.

- Komoly árat fizettünk azért a megosztottságért, amit a koronavírus-járvány kezelésében tanúsítottunk. Ebből elég, ezt be kell fejeznünk. Mindannyian fogjunk össze, hagyjuk a politikát és kövessük a tudományt - mondta Biden.

A közvélemény-kutatások szerint a volt alelnök jelenleg vezet Trump előtt, míg az elnöknek jelentősen át kell alakítania a kampányát, ha le akarja dolgozni lemaradását.