"Ez még nem az unió végjátéka"

2020.04.06

Hogyan képes az EU kezelni a válságot, aminek hatása lesz a blokk jövőjére is? A pesszimisták szerint sötét fellegek gyülekeznek. Az olasz rémálom miatt nőnek a pénzügyi aggodalmak, és Magyarországot is sokan bírálják a demokrácia és a jogállamiság helyzete miatt. Lelassul és szétesik az Európai Unió?

És megint felmerül az örök kérdés: hogyan látja önmagát Európa, milyen szerepet játszana otthon és a világban? MIt gondolnak az uniós szakértők erről a kihívásról? A Párbeszéd a Civilázációkutatásért Intézet igazgatójával, Jean-Christophe Bas-val készített interjút Stefan Grobe.

Jean-Christophe Bas, a Párbeszéd a Civilizációkutatásért Intézet igazgatója:

"Meggyőződésem, hogy Európának nem szabadna az óriások csatamezejévé válnia. Ez azt jelenti, hogy nem kerülhet csapdába a megosztott világhatalmak, az Egyesült Államok és Kína között. Egy többoldalú megállapodásra van szükség napjainkban a nemzetközi együttműködésről."

Stefan Grobe, Euronews:

"Európa valóban a helyzet magaslatán állt volna az elmúlt hetekben?"

Jean-Christophe Bas, a Párbeszéd a Civilizációkutatásért Intézet igazgatója:

"Azt mondanám, igen. Nem kell az önostorozás hibájába esnünk. Nap mint nap láthatjuk a tévében, az Euronewson is, hogy a vezetők folyamatos együttműködésben vannak a videokonferencia segítségével. Szerintem ez egy erős jel."

Stefan Grobe, Euronews:

"A válság miatt erősebb lehet az európai együttműködés és az integráció? Vagy elkezdődik az Európai Unió végjátéka, ahogy sokan jósolják?"

Jean-Christophe Bas, a Párbeszéd a Civilizációkutatásért Intézet igazgatója:

"Az unió végéről szóló jóslatok már évtizedek óta jelen vannak. Európa továbbra is erős. Nincsenek kétségeim arról, hogy Európa erős, egységes és hogy a vezetők felelősen döntenek majd, hiszen tudják, hogy a világnak erős és egységes Európára van szüksége. Szerintem Európának megvan a képessége arra, hogy bebizonyítsa, hogy a globális építmény egyik erős pillérét adja."