Exkluzív: közvéleménykutatás az oltási hajlandóságról

2021.03.09

Javában zajlanak Európában a koronavírus elleni védőoltás-kampányok.

Ennek kapcsán az Euronews a Redfield & Wilton Strategies közvélemény-kutatóval együttműködve négy országban, Németországban, Franciaországban, Olaszországban és az Egyesült Királyságban végzett közvélemény-kutatást.

Az első kérdés az volt, hogy ha egy éven belül ingyen vagy olcsón elérhető a védőoltás, az állampolgárok be fogják-e oltatni magukat.

Az általános oltási hajlandóság az Egyesült Királyságban és Olaszországban a legnagyobb. A britek 76, az olaszok 71 százaléka oltatná be magát ilyen feltételekkel. 63 százalékkal a németek is inkább elfogadók, a legelutasítóbbak pedig a franciák, akiknek csak 37 százaléka élne biztosan az oltás lehetőségével.

A második kérdés a vakcinatípusok iránti esetleges aggodalmat szondázta, melyek közül idáig hármat engedélyeztek felhasználásra a vizsgált országokban.

Leginkább a franciáknak számít, hogy melyik oltóanyagot kapják annak alapján, hogy a megkérdezettek 90 százaléka nyilatkozott ebben az értelemben. 28 százalékkal a britek különösebben nem kényesek, a németeknek (45%) és az olaszoknak (53%) átlagban mintegy a fele bízik mindhárom oltóanyagban.

Az oltáskampányok különböző ütemben haladnak, ami megnyilvánul abban is, hogy az emberek mennyire elégedettek kormányaik járványkezelésével és az oltásprogrammal.

A németeknek (23%), a franciáknak (25%) és az olaszoknak (32%) átlagban csak mintegy a negyede elégedett, a lakosság kimagaslóan magas átoltottsága viszont a britek 85 százalékos elégedettségében is tükröződik.

A védőoltások újra megnyithatják az utat a nemzetközi utazásokhoz. Az utolsó kérdés ezért azt firtatta, vajon ki lenne hajlandó az oltást igazoló "vakcinaútlevelet" használni.

Leginkább a britek (69%) és az olaszok (63%) készségesek, és a németek többsége (56%) is elfogadná a vakcinaútlevelet, a franciák közül azonban csak az emberek 31 százaléka, 38 százalék pedig kifejezetten elutasítja.

A kampányok előrehaladtával az emberek véleménye és hozzáállása még sokat változhat, de a vezető politikusoknak, illetve járványkezelési felelősöknek már a mostani válaszokat is érdemes lehet kielemezniük.