Exkluzív: íme az EU oltóanyagszállítási menetrendje

2021.02.03

Az Euronews magas rangú uniós forrásból megtudta, hány darab vakcinát szállíthatnak az uniós közös programjából a lakosságnak. Júniusig ebből az unió lakosságának felét sem tudják beoltani.

Az Európai Unió tagállamaiba januárban összesen 18 millió, februárban 35 millió, márciusban pedig 55 millió dózis koronavírus elleni oltóanyag érkezik. Az év második negyedévében viszont már összesen 300 millió dózis érkezhet.

Koronavírus elleni oltóanyag Belgiumban   -   Szerzői jogok  Francisco Seco/Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved
Koronavírus elleni oltóanyag Belgiumban - Szerzői jogok Francisco Seco/Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

A számok alapján úgy tűnik, az idei első negyedévben mindenképpen hiány lesz az oltóanyagból, hiszen az áprilisig érkező 108 millió dózis csak 54 millió ember számára elég. Lényegesen javul majd a helyzet április és július között a 300 millió darab oltóanyag beérkezésével. Azonban ez sem lesz elég ahhoz, hogy júliusig elérjék a nyájimmunitást az uniós beszerzésekkel. Addigra a 447 millió lakosú unióban 204 millió ember beoltásához elegendő vakcina lesz a tervek szerint. Ez a szám abban az esetben lehet magasabb, ha addig jóváhagyják és nagy tételben szállítani tud a Janssen/J&J, amely egy dózisú oltóanyag. De akkor sem éri el a 70 százalékot, ha csak a felnőtt lakosságot veszik figyelembe. Korábban az Európai Bizottság tervében az szerepelt, hogy a nyár végéig szeretnék elérni azt, hogy a felnőtt lakosság 70 százalékát beoltsák. Ez viszont valószínűleg teljesíthető lesz, ha a mostani számokat tartani tudják a gyártók.