Évente egyszer mos ágyneműt a brit felnőttek egyharmada

2020.10.19

Egy 2000 válaszadóval készített felmérésből derült ki, hogy a megkérdezettek 30%-a elismerte: évente legfeljebb egyszer vagy még ritkábban mossa ágyneműjét.

Nincsenek sokkal többen azok sem, akik gyakrabban mossák a huzatot. A válaszadók 38%-a azt állította, hogy nagyjából ilyen gyakorisággal mosnak ágyhuzatot.

Amerikai mosógép 1941-ből (illusztráció)   -   Szerzői jogok  AP Photo
Amerikai mosógép 1941-ből (illusztráció) - Szerzői jogok AP Photo

Noha a frissen mosott ágyneműben sokkal kellemesebb aludni, az aggasztó adatokkal zárult felmérés arra utal, hogy sokan nem rettegnek a piszkos ágynemű kockázataitól.

Márpedig az ágynemű rendszeres mosásának elmulasztása rengeteg kockázattal jár. Növekszik a fertőzés veszélye, elszaporodhatnak az ágyi poloskák, az idővel orrfacsaróvá váló bűzről nem is beszélve - emlékeztet a rideg tényekre Dr. Aragona Giuseppe.

"Az ágy- és párnahuzatot rendszeresen mosni kell. Ellenkező esetben kiváló góca a fertőző rovaroknak, míg a koszban megtelepedő baktériumok bőrfertőzéseket válthatnak ki" - figyelmeztet az orvos.

A megkérdezettek valamivel több mint negyede bevallotta, hogy a párnákat és takarókat szintén évente legfeljebb csak egyszer mossa ki, további 18% pedig rendszertelenül mossa farmerét.

Ezzel szemben a nők többsége alsóneműjét minden viselés után mossa. A férfiak lustábbak: egynegyedük csak minden ötödik viselés után mos alsónadrágot.

Az arány Belfastban ennél sokkal rosszabb: az ott élők közül minden hetedik csak legalább tíz alkalommal történő használat után mos alsóneműt.

Napokig viselnek zoknit vagy harisnyát is. A válaszadók egyötöde csak a tizedik nap után mos harisnyát.

A felmérés szerint egyébként a fiatalok kevésbé tűrik a koszt az időseknél.