Eva Kaili perrel fenyegeti az Európai Parlamentet, szerinte jogtalanul vették el a mentelmi jogát

2023.11.16

Eva Kaili ügyvédei azt állítják, a belga hatóságok megsértették a mentelmi jogát, amikor EP-képviselőként megfigyelték a korrupciós ügy kirobbanásakor. Ezt a jogászok az Euronewsnak adott interjúban közölték. Az Európai Parlamenttől azt kérik, szervezzen meghallgatást ügyben, majd ismerje el, hogy a képviselőt megillette volna a mentelmi jog az ügy kirobbanásakor. Ellenkező esetben a görög politikus stábja jogi lépéseket tehet.

"Az Európai Parlamentnek kötelessége fellépni, ezt nem halogathatják tovább. Ha nem lépnek, számolniuk kell a következményeket. Ez azoknak az embereknek a hibája, akik a parlamenti meghallgatást halogatják. Ez egy személyi hiba, az uniós jog megsértése" - mondta Kaili egyik ügyvédje, Christophe Marchand.

Eva Kailit tavaly decemberben tartóztatták le, korrupcióval, pénzmosással és bűnszervezetben való részvétellel vádolták meg. A lakásán több százezer eurónyi készpénzt találtak. Ezt a gyanú szerint Marokkótól és Katartól kapta azért, hogy a parlament munkáját befolyásolja. Az ügyvédek most eljárási hibákra hivatkozva szeretnék megsemmisíteni a belga hatóságok bizonyítékait.

"Ezt az ügyet ezentúl nem lehet Katargatenek hívni, ennek vége van. A dossziét hívjuk inkább Belgium-gatenek. A titkosszolgálatok tavaly áprilisban jelentést írtak a szövetségi ügyésznek, ebben a dokumentumban nem szerepel Eva Kaili neve. Vagyis nem állt fenn gyanú vele szemben. Kezdetben sok más embert tartottak gyanúsnak ebben e jelentésben" - mondta Kaili másik ügyvédje, Sven Mary.

Eva Kaili stábja elfogultsággal vádolja az ügyben korábban eljáró bírót, szerintük ő más EP-képviselőket próbált védeni. Eva Kaili egyébként a mai napig az ártatlanságát hangsúlyozza. Bár az eljárás még tart ellene, már szabadlábon védekezhet.