Európai véghajrá az oltóanyagért

2020.11.20

Optimizmus lengi be az európai kontinenst, miután két, a kutatók által ígéretesnek tartott koronavírus elleni vakcina is várhatóan az év vége előtt elkészül.

A szóban forgó cégek a Pfizer-Biotech és a Moderna. Egyes elemzők aggódnak a verseny tempója miatt, a gyógyszervállalatok viszont rendkívül bizakodóak.

Ha végére érünk a tárgyalásoknak az illetékes hatóságokkal, akkor van rá esély, hogy meglesz a gyártási engedély az Egyesült Államokban vagy Európában, vagy mindkét helyen. Az is lehetséges, decemberben el tudjuk kezdeni szállítani a vakcinákat. De ehhez nagyon szoros összefogásra és rendkívül gyors munkára van szükség" - mondta Uğur Şahin, a BioNTech vezérigazgatója.

Az európai hatóságok arra készülnek, hogy megállapodjanak a vakcinák megvásárlása érdekében. Az "év vége-opció" Brüsszelben is elhangzott.

Az Európai Gyógyszerügynökség elmondta nekünk, hogy a feltételes forgalomba hozatali engedély a legelső lépés ahhoz, hogy a BioNTech és a Moderna beléphessen a piacra. Ez már december második felében megtörténhet, ha minden problémamentesen alakul" - mondta a Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen.

A turizmus pandémia okozta válsága miatt a légitársaságok jó része teherszállításra áll át. Amint megérkezik a vakcina, olyan cégek jelentkeztek a szállítási feladatok ellátására mint például a Lufthansa.

Európában egyedül Magyarország rendelkezik egyelőre oltóanyaggal, egy klinikai tesztelésen át nem esett, az Európai Gyógyszerügynökség által el nem fogadott, orosz fejlesztésű oltóanyagból vásároltak - egyelőre tíz dózist.

Moszkva augusztusban jegyeztette be a szóban forgó vakcinát és néhány nappal ezelőtt 92 százaléknál is magasabb hatékonyságáról számoltak be.