Európa újból karanténba vonul

2020.10.29

Gyorsan súlyosbodik a koronavírus-járvány Európában. Az új esetek, illetve a halálesetek számának napi növekedése messze meghaladja a tavaszi statisztikát, és sokkal többen kerülnek kórházba.

Franciaországban a hatóságok kénytelenek átszállítatni COVID-betegeket egyik régióból a másikba, mert van, ahol a kórházak elérték teljesítőképességük határát. Miután napról napra majdnem ötvenezer fertőzöttet regisztrálnak Franciaországban, a kormány tovább szigorította a járványügyi szabályokat.

Az államfő közölte, hogy úgy döntött, péntektől visszaállítják a karantént, ami egyszer már megfékezte a vírust. Ez az ország egész területére érvényes, a tengerentúli megyékben bizonyos módosításokkal.

Ennek értelmében mindenki csak a munkahelyére vagy orvoshoz mehet el hazulról, de a régiót, ahová be van jelentve, semmi körülmények között sem hagyhatja el első körben december elsejéig. A nem létfontosságú üzletek és szolgáltatók bezárnak. Az iskolák és a gyárak nem.

Spanyolország, Írország és Hollandia már korábban és szigorúbban intézkedett - magyarázta a francia köztársasági elnök hozzátéve, hogy mindnyájan egy cipőben járunk. Tombol a járvány második hulláma, amely súlyosabb, és több halálos áldozatot követel majd, mint az első.

Eközben Németországban részleges kijárási tilalom lépett életbe azután, hogy a kancellár tanácskozott a tartományi vezetőkkel. Az intézkedés kevésbé szigorú, mint a francia szabályozás, de az éttermek, edzőtermek és a színházak ott is bezárnak. Az iskolák és az óvodák nyitva maradnak. A német járványadatok valamivel jobbak, mint a franciák, Berlint leginkább a helyzet romlásának üteme aggasztja.

Angela Merkel kancellár szerint cselekedniük kell, mégpedig azonnal, hogy ne kerüljenek vészhelyzetbe a kórházak. Nem akarják megvárni, míg az ellátórendszer az összeomlás szélére sodródik, ezért muszáj volt akcióba lendülniük.

Miközben a politikusok a járvány és a gazdaság között egyensúlyoznak, egyre többfelé tüntet a lakosság a korlátozások ellen. Az egészségügyisek pedig több támogatást, biztonságosabb munkakörülményeket, hatékonyabb és emberségesebb munkaszervezést követelnek.