Európa konferenciaközpontja mára szellemvárossá vált - Brüsszel újabb kihívás előtt áll

2020.11.02

A konferenciák fővárosától a szellemvárosig - Brüsszel EU-negyedének szállodái tönkremehetnek. Szingapúr után Brüsszel az a város, amely évente a legtöbb konferenciának ad otthont. De ez a tél más lesz. A Covid19-cel kapcsolatos korlátozások azt jelentik, hogy fizikai részvétellel járó konferenciák nincsenek, csak virtuális események. A szállásadók attól tartanak, hogy ágazatuk elpusztul.

"A koronavírus-válság gazdasági következményei a brüsszeli szállodaszektorban katasztrofálisak. A szállodai szobák mindössze 10% -át foglalják el a fővárosban, és sok szálloda zárva van" - jelentette ki Rodolphe Van Weyenbergh, Brüsszeli Szállodaszövetség részéről.

A 12.500 munkahelyet és 15.000 (többnyire üres) szállodai szobát biztosító ipar megmentése érdekében a brüsszeli regionális kormány intézkedéssorozatot hirdetett, beleértve a szállodánként 200 000 és 800 000 euró közötti pénzügyi segítséget.

Míg a készpénzinjekciók rövid távon létfontosságú mentőövet adhatnak a túlélésért küzdő ágazatnak, hosszú távon a szállodaiparnak alkalmazkodnia kell.

"Ezek az emberek rendkívül nehéz időket élnek meg. Nagyon nehéz hosszú távon mérni a válság uniós negyede gyakorolt hatását. Vajon egyszerre jön vissza az az 50 000 ember, akik a brüsszeli nemzetközi intézményekben dolgoznak? Lehet, hogy nem. Nyilvánvaló, hogy a stratégiát hozzá kell igazítanunk a válság kimeneteléhez, az összes érintett fél bevonásával, így az európai intézményekkel, a brüsszeli hatóságokkal, a kulturális intézményekkel, a kereskedelmi szövetségekkel - ezt fogjuk tenni" - ígérte Jeroen Roppe, a Visit Brussels szóvivője.

A kérdés most az, hogy a virtuális események felváltják-e az állandó konferenciákat. A Cecoforma PR üzletágvezetője úgy gondolja, hogy a konferenciázás már történelem.

Nem hiszem, hogy az események ugyanazok lesznek, mint korábban. Szerintem egy hibridebb modellre váltanak a szervezők. Az események kisebbek lesznek, és csak a legfontosabb érdekeltek tartózkodnak a teremben. Hibrid módon lesznek online közvetítések. Ez valószínűleg jobbat tesz az átláthatóságnak, mivel egy ilyen esemény túlmutatja a konferencia négy falán. Jobb befektetési megtérülése lesz annak a pénznek is, amelyet az Európai Bizottság rendezvényekre fordít, és amely a digitális és fizikai megoldás keveredése révén szélesebb közönséget érhet el" - érvelt Stuart Alford, a Cecoforma Events & Communication üzletágvezetője.

Brüsszel városának évekig tartott a 2016-os terrortámadások utáni újbóli felépítése. Most a városról, mint Európa fővárosáról alkotott kép forog kockán.