Európa egy év után is a járvánnyal küzd

2021.03.18

Az olaszországi Bergamo kórházaiban egy éve már átélték ezt egyszer; megteltek az intenzív terápiás ágyak COVID-betegekkel.

Ursula von der Leyen a legújabb európai adatok láttán arra hívta fel a figyelmet: a mostaninál is súlyosabbra fordulhat a járványügyi helyzet az unióban.

"Ha megnézzük a járvány-helyzetet, az egyre rosszabb képet mutat, egyre aggasztóbb" - fogalmazott az Európai Bizottság elnöke. "Látjuk az új mutációkat, főként a brit vírus variánst (B117). Látjuk a harmadik hullám felfutását az európai tagállamokban, és tudjuk, hogy fel kell gyorsítani oltási kampányokat."

A járvány gyorsuló terjedése miatt egész Lengyelországra kiterjesztik az eddig csak egyes régiókban érvényes szigorításokat, amelyek március 20-től április 9-ig lesznek érvényesek.

Rosszabbak az adatok, mint eddig bármikor: az előző 24 órában 25 ezer új fertőzöttet és 453 halálesetet regisztráltak - 74 százalékkal többet, mint egy nappal korábban.

Adam Niedzielski egészségügyi miniszter bejelentette, "az egész országban bezárnak a bevásárlóközpontok, mozik, színházak, múzeumok. Visszatérünk a távoktatáshoz, és a távmunkához."

A spanyol hatóságok több régióban utazási korlátozásokat vezettek be a hosszú hétvége előtt. Az intézkedés bejelentésekor az egészségügyi miniszter arra figyelmeztetett, hogy héthetes, folyamatos csökkenés után a járványadatok ismét emelkednek Spanyolországban.

Küszöbön egy újabb lezárás Párizsban. A francia elnök soron kívüli tanácskozást tartott a járványügyi orvosi bizottság, majd a Nemzetgyűlés és a Szenátus vezetőivel az újra romló helyzetről.

Emmaneul Macron várhatóan csütörtökön jelenti be, döntött-e újabb szigorításokról.

A francia kormányszóvivő, Gabriel Attal azt mondta, "nem kizárt, hogy ezek az intézkedések az eddigi járvány-védekezésünk főbb pontjainak megerősítéséről szólnak majd. De az sem zárható ki, hogy egyes régiókban, ahol a járvány-helyzet egyértelműen aggasztó, lezárások lépnek életbe."

Az Egyesült Királyságban a járvány áldozatainak emlékparkját hozták létre. Arra kérik a briteket, ültessenek egy fát, és kössenek rá sárga szalagot elvesztett szeretteik emlékére.

Nagy-Britanniában 126 ezren hunytak el koronavírus-fertőzés kiváltotta betegség következtében.