EU-Kína-csúcs: gazdaságélénkítés és emberi jogok

2020.06.22

Hétfőn rendezik a 22. EU-Kína csúcstalálkozót, ezúttal videokonferencián. A legfontosabb téma a kereskedelmi és a gazdaság kapcsolatok élénkítése. És bár a gazdasági érdekek közösek, az EU az emberi jogok betartását és a hongkongi befolyásszerzést is számon akarja kérni Kínán, bár ennek hatása eléggé kérdéses.

- Nem nagyon lehet mit tenni, Kína túl nagy lett,és napról napra tovább nő. Éppen ezért nem is remélhetjük, hogy megváltoztatja a viselkedését. Mondhatjuk persze, hogy ha Kína továbbra is lábbal tiporja az emberi jogokat, akkor mi kevésbé leszünk nyitottak a kereskedelemben. És lehetünk kevésbé nagylelkűek a kínai befektetésekkel is. De ezek csak apróságok Kína számára. Hangot adhatunk nemtetszésünknek, de nem tudjuk megváltoztatni az események folyását - mondta az Európai Tanulmányok Központjának igazgatója, Daniel Gross.

Múlt héten az Európai Bizottság új eszközöket javasolt arra, hogy megvédjék az európai cégeket az erősen támogatott külföldi, elsősorban kínai vállalatok felvásárlásai ellen. Brüsszel tehát reméli, hogy erősen ki tud állni saját érdekei mellett. Az uniós külpolitikai döntéseknek azonban nehéz érvényt szerezni, mert 27 tagállamnak kellene egyhangúan döntenie, ám sokszor egyes tagállamok kihátrálnak az egységes döntésből, ami gyengíti az EU pozícióját.

- Az Európai Unió nem egy kemény hatalom, tehát kérdés, hogy mennyit tud elérni ezekben a politikai ügyekben, másrészt a külpolitikai döntések tagállami szinten vannak, tehát, hogy végül intézményi szinten mit tud elérni, az egy másik kérdés - mondta Weinian Hu, a Európai Tanulmányok Központjának tudományos munkatársa.

Míg az EU azzal van elfoglalva, hogy megtalálja a tagállamok számára kedvező közös álláspontot, Kína reméli, hogy a csúcs javítja a felek közötti bizalmat és fellendíti az együttműködést.