EU: határnyitás 15 ország lakói előtt

2020.07.01

Szerdán megnyitja az Európai Unió a külső határait 15 ország lakói előtt. Ezek: Szerbia, Montenegró, Grúzia, Dél-Korea, Japán, Kanada, Ausztrália, Új-Zéland, Algéria, Marokkó, Tunézia, Ruanda, Uruguay és Thaiföld.

Kína is szerepel is ezen a listán, de csak akkor, ha Peking is engedélyezi az európaiak belépését a területére. A listára olyan országok kerültek fel, ahol a járványügyi helyzet legalább olyan jó, mint Európában.

- Egy nagyon gondosan kidolgozott szempontrendszer alapján állították össze a listát. Ilyen a járványügyi helyzet, de azt is vizsgálják, megakadályozhatják-e az adott országban azt, hogy egy esetleges fertőzött felszálljon egy Európába tartó repülőgépre - mondta az EU korábbi washingtoni nagykövete, John Bruton.

Lemaradt a listáról Brazilia és Oroszország mellett az Egyesült Államok. Ez sokak szerint feszültséget szíthat a transzatlanti kapcsolatokban.

- Nem hinném, hogy komoly vita lett volna arról: Amerika rajta legyen-e a listán 125 ezer halálesettel és 2,5 millió fertőzöttel. Az sem segített, hogy korábban Trump konzultáció nélkül döntött az európaiak kitiltásáról. Vagyis az európaiak sem léphetnek be Amerikába - mondta az Egyesült Államok korábbi brüsszeli nagykövete, Anthony Gardner.

A listát kéthetente frissítik majd.