EU-csúcs: új javaslattal puhítják a fukar országokat

2020.07.22

Új javaslatot tett a vezetők elé az Európai Tanács elnöke. Ezzel a fukar országokat próbálják meggyőzni. Charles Michel szerint lehetséges a megegyezés.

Negyedik napja tart az unió csúcs a válság utáni mentőcsomag és a következő hétéves mentőcsomag elfogadásáról. Ezekkel indítanák újra Európa gazdaságát a koronavírus-járvány után. Vasárnap éjszaka a holland miniszterelnök ellenállása miatt álltak le a tárgyalások, hétfő este viszont új javaslatot tett Charles Michel, az Európai Tanács elnöke.

Ebben a helyreállítási alapnál jelentősen csökkent a vissza nem térítendő támogatások aránya. Az eredetileg javasolt 500 milliárd helyett csak 390 euró szerepel a dokumentumban. Ezt 360 milliárd eurónyi hitellel egészítenék ki. Több vezető is óvatos optimizmussal nyilatkozott hétfőn.

"A kompromisszum szelleme megvan, annak ellenére, hogy voltak feszült pillanatok. De az kétségtelen, hogy előrelépés történt. Most azonban a részletekkel kell foglalkoznunk" - mondta Emmanuel Macron francia elnök.

Az úgynevezett fukar országok, Ausztria, Hollandia, Svédország és Dánia kisebb költségvetést és kevesebb vissza nem térítendő támogatást szeretne. És ők szigorú reformokat várnak a déli tagországoktól a pénzért cserébe. A holland miniszterelnök eddig mindent blokkolt.

"Nem azért vagyunk itt, hogy később elmehessünk egymás szülinapi bulijára. Azért vagyunk itt, hogy a saját országunk érdekét képviseljük" - mondta Mark Rutte holland miniszterelnök.