EU: bemutatták a klímatörvény tervezetét

2020.03.05

Jogi érvényt szerezne a karbonsemlegességi terveinek az Európai Bizottság. Erről szól a most bejelentett klímatörvény javaslata, amelyet még az Európai Parlamentnek és a tagállamoknak is jóvá kell hagyniuk.

Az Európai Unió 2050-re válna karbon semlegessé.

A bizottság a terv bemutatására meghívta Greta Thunberg aktivistát is, őt azonban nem sikerült meggyőzni.

"Önök szerint a létezésünket fenyegeti a klímaváltozás. Bizonyítsák be, hogy komolyan gondolják! Az összes többi lépés egyenlő a feladással" - mondta Greta Thunberg.

A bizottság alelnöke, Frans Timmermans azt mondta, nem ért egyet Greta Thunberg bírálatával.

"Ugyanazért a célért küzdünk. Ő ambiciózusabb és nem bízik abban, hogy mi teljesíteni fogunk. De szerintem ez nem így van, egyszerűen nem értünk egyet. De ez nem probléma" - mondta Timmermans.

Zöld szervezetek élesen bírálják a csomagot, amely szerintük nem elég bátor.

"Ahhoz, hogy az EU betartsa a Párizsi Egyezményt és 1,5 százalékban maximálják a felmelegedést, 65 százalékkal kellene csökkenteni a kibocsátást 2030-ig" - mondta egy aktivista, Klaus Röhig.

A tervek szerint a jövőben az összes uniós lépést a klímaváltozás szemszögéből is megvizsgálnák az engedélyezés előtt.

Ennek központi eleme a mostani jogi csomag.

"A Párizsi Egyezmény célja is a klímasemlegesség elérése 2050-re. Mi ezt a célt jogi formába öntöttük most Európában" - mondta Pascal Canfin francia EP-képviselő a liberális-centrista Renew Europe frakcióból.

A Magyar Természetvédők Szövetsége közleményben reagált, szerintük a mostani csomag nem elég a párizsi vállalások eléréséhez és hiányolják a fosszilis energiahordozók megadóztatását is.