EU: a legnagyobb negyedéves gazdasági visszaesés az euró bevezetése óta

2020.05.19

Számos európai ország gazdasága esett vissza mind negyedéves, mind éves összevetésben. Így az eurózóna és a teljes Európai Unió GDP-je is csökkent az első negyedévben.

Ez a legnagyobb negyedéves visszaesés, mióta az eurót bevezették, és mióta az összehasonlító adatokat először begyűjtötték 1995-ben - közölte az Eurostat. Az adatok szerint a szezonálisan igazított GDP az euróövezetben 3,8 százalékkal, míg az EU-ban 3,3 százalékkal csökkent 2020 első negyedévében az előző negyedévhez képest.

A német gazdaság recesszióba zuhant, a 2009. évi pénzügyi válság óta a legnagyobb negyedéves visszaesését szenvedte el. Március közepén bezárták az üzleteket és a gyárakat Németországban. Az első negyedév januártól márciusig tart, ám az egész időszak teljesítményére hatással voltak a márciusi intézkedések.

-A kormány által, a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések március közepe óta leállást hoztak a német gazdaságban. Bár a koronavírus terjedése nem befolyásolta jelentősen a gazdasági teljesítményt januárban és februárban, a következmények az egész negyedévben súlyosak - mondta Albert Braakmann, a német statisztikai hivatal egyik vezetője.

A szakértők az elmúlt hetekben már figyelmeztettek arra, hogy a járvány miatti gazdasági visszaesés még a 2009-es válságnál is súlyosabb lehet. Egyebek közt a turizmusra nagyban építő portugál gazdaság is megfordította növekedési pályáját az előző évi hasonló időszakhoz képest.

A figyelmeztetések szerint a második negyedévben várhatóan ennél rosszabb adatokra lehet számítani, mert abban legalább két olyan hónap lesz, amikor az európai országokban számos ágazat állt le teljesen.