Eszelős iramban irtják az esőerdőket Amazóniában

2020.12.01

Több mint tíz éve nem látott iramban folyik az esőerdők pusztítása Brazíliában.

A helyi űrügynökség adatai szerint 11,088 négyzetkilométernyi erdőt vágtak ki Amazóniában 2019 júliusa és 2020 augusztusa között. Ez kétszer akkora terület, mint amelyen Rio de Janeiro fekszik, az előző 12 hónap azonos időszakában mérthez képest több mint 9,5 százalékkal nagyobb.

Az államfő, Jair Bolsonaro évek óta tagadja, hogy irtanák az őserdőt az Amazon mentén. Az alelnök azonban támogatja a kormány környezetvédelmi erőfeszítéseit.

Hamilton Mourao Azt mondta, sajnos a helyzet valószínűleg még ennél is rosszabb. A növekedés elérheti a 20 százalékot is. Úgyhogy nincs miért örülni az űrügynökség 9,6 százalékos jelentésének. Épp ellenkezőleg. de nem adják fel, küzdenek tovább. A cél az, hogy felszámolják az illegális erdőirtást Amazóniában.

Az amazóniai esőerdőket úgy tartják számon a szakemberek, mint a Föld tüdejét, ezért mindenre, ami ott történik, érzékenyen reagál a nemzetközi közvélemény.

A nemzetközi közösség vezető politikusai időről időre felszólítják a brazil vezetést, hogy vessen gátat az erdőirtásnak, de az államfő ezt mindig azzal utasítja vissza, hogy ne avatkozzanak Brazília belügyeibe.