Erdogan nem zárja le a török határokat

2020.03.05

Az Európai Unió álláspontja szerint nem szabad hagyni, hogy elhúzódjon a görög-török határ mentén kialakult migrációs válság. Az Európai Tanács elnöke, Charles Michel azt nyilatkozta, hogy nem tudta meggyőzni a török elnököt, hogy zárja le ismét a menekülők előtt megnyitott határokat. Ankara állítja, hogy évek óta hiába vár a menekültek ellátását biztosító euró milliárdokra, amit Brüsszel ígért.

A török elnök, Recep Tayyip Erdogan emlékeztet, hogy Törökország már egy évtizede gondoskodik a területén rekedt, Szíriából érkezett emberek millióiról. A támogatást illetően az EU könnyen hozhat döntést, ha akar, tette hozzá a török államfő.

Az EU belügyminiszterei Brüsszelben kezdtek egyeztetést a migrációs helyzetről.

Az európai életmód előmozdításáért felelős biztos, az Európai Bizottság alelnöke, Margaritisz Szkínász szerint a mostani az utolsó esély a megegyezésre a 27 tagállam között.

Az Európai Bizottság épülettömbje előtt hangos tüntetés bírálta az EU reagálását az új migrációs helyzetre.

Az Euronews brüsszeli tudósítója, Jack Parrock úgy tapasztalta, hogy a demonstráció résztvevői emberséges bánásmódot követeltek a görög-török határon, azt hangoztatva, hogy be kell engedni azokat, akik menedéket kérnek.

Az Amnesty International jogvédő szervezet igazgatója, Eve Geddie hangsúlyozza, hogy a menedékkéréshez való jog létezik, az EU tagországai számára nem választás kérdése, hogy alkalmazzák-e.

A menekültválságot súlyosbítja, hogy Szíriában, a felkelők állásának számító Idlíb tartományban folytatódnak a katonai műveletek. Az EU külügyminiszterei zágrábi találkozójukon egyeztetnek a konfliktus rendezésének előmozdításáról.