EP: vita a rasszizmus elleni küzdelemről

2020.06.18

A rasszizmus és diszkrimináció elleni harcról vitáztak szerdán az Európai Parlamentben.

A témát a Black Lives Matter tüntetéshullám után vette napirendre a testület.

"Nem tudom, milyen érzés feketének lenni, vagy egy etnikai, vallási, vagy szexuális kisebbség tagjának lenni. De világosan ki kell mondani, hogy az uniónkban nincs helye rasszizmusnak, vagy semmiféle diszkriminációnak, ez biztos" - mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

A bizottsági elnök nem tett konkrét javaslatot. Egy francia EP-képviselő uniós szintű útmutatást adna a rendőröknek, hogy elkerüljék a diszkriminációt.

"Bár ez nem uniós hatáskör, nyomást kellene gyakorolnia az EU-nak. Hiszen ezen múlik a demokrácia. Az emberek egy része, Franciaország lakosságának egyharmada fél a rendőröktől, ha látja közeledni őket az utcasarkon" - mondta Manon Aubry szélsőbaloldali francia EP-képviselő.

A fideszes Deutsch Tamás viszont a történelem átírása és a szobordöntések ellen tiltakozik.

"Ijesztő a jelenben is, amikor ilyen agresszív, a múltat öncélú hatalmi törekvések jegyében erőszakosan újraíró törekvésekkel találkoznak az emberek. A rasszizmus elleni fellépés jegyében Churchill-szobrot rombolni ez még a szélsőségesen baloldali és teljesen köldöknézően liberális megközelítésben is túlzás" - mondta a néppárti frakcióban politizáló Deutsch Tamás.