EP: vita a koronavírus elleni küzdelemről

2020.03.11

Olaszország, Európa harmadik legnagyobb gazdasága kihalt, Franciaországban tömegeseményeket mondtak le, Németországban pedig pánikszerű felvásárlás kezdődött sok helyen.

A COVID-19 vírus terjedése határokon átívelő problémát jelent és a különböző országok különféleképpen védekeznek.

Az Európai Unió egyelőre nem állt a harc élére és ezt több EP-képviselő kifogásolta. Ők nagyobb együttműködést kértek.

"Bátor és összehangolt lépésekre van szükség. Világos, hogy csak így lehet megfékezni a járványt. Ez különösen igaz a gazdasági és a szociális hatásokra. A tagállamoknak a polgárok jólétére is figyelnie kell" - mondta Dragoş Pislaru Ep-képviselő.

"Olyan szociális rendszerekre van szükség, amelyek lehetővé teszik a betegszabadságot, vagy azt, hogy az emberek karanténba vonuljanak" - mondta egy zöldpárti EP-képviselő.

Azonban sokak szerint a válasz a nemzetállamok kezében van. "Ki léphet gyorsan és hatásosan? A nemzetállamok. Ki zárhat le határokat? A nemzetállamok" - mondta egy francia radikális politikus, André Rougé.

A kihívás máris feszegeti az unió egységét. Egyesek szerint egy generáció óta nem volt ekkora tesztje az Európai Uniónak.

"Lehetséges, hogy a hatások elérik a 2008-as válságét. Megzavarják az ellátórendszert, a munkavállalóknak otthon kell maradniuk és viselniük a pénzügyi következményeket, például fizetniük kell a hiteleket. Szerintem a pénzintézeteknek meg kell vizsgálniuk, hogyan tudják segíteni a családokat és a cégeket" - mondta egy másik EP-képviselő, Frances Fitzgerald.

A helyzet a következő hetekben tovább romolhat, így az Európai Parlament is felfüggeszti a lényegi munkát. Az Európai Bizottság pedig azt vizsgálja, hogy segítheti rugalmas szabályozással a légitársaságokat.