EP: bocsánatkérésre szólították fel a WHO vezetőjét

2020.06.29

Bocsánatkérésre szólították fel az Egészségügyi Világszervezet vezetőjét az Európai Parlamentben tartott meghallgatáson. A bírálatok szerint a WHO gyakran változtatott az ajánlásain, és túlzottan is egyes országok befolyása alá került.

"Arra kérném, kövesse Ursula von der Leyent, aki bocsánatot kért a hibákért. Talán az Egészségügyi Világszervezet is jobb teljesítményre lenne képes legközelebb. Nem a főtitkárról van szó és nem is a beosztottairól, hanem azokról az államokról, amelyek nem adnak elég hatáskört a szervezetnek" - mondta Peter Liese német EP-képviselő.

A főtitkár arra figyelmeztetett, hogy a vírus gyorsan terjed, ezért közös fellpésre van szükség a megállításához.

"Együtt kell dolgoznunk, hogy megtanuljuk a leckét a járvány után, és a világ többé ne legyen ennyire felkészületlen. Sokáig uralkodott a pánik és a nemtörődömség, ezért kiemelkedően fontos a felkészülés" - mondta a WHO főtitkára, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Egy finn EP-képviselő több nyilvános adatot és nagyobb együttműködést sürgetett.

"Ideális lenne, ha az országok megosztanák egymással a koronavírus-válsággal kapcsolatos szellemi jogokat és technológiákat, de több uniós ország vonakodik ettől. Azt szeretnénk, ha az egészség védelmében a tudomány megnyílna mindenki előtt, azonban ezen még Európában is dolgozni kell" - mondta Ville Ninistö.

Az Európai Unió több milliard eurót gyűjtött a koronavírus elleni oltás kifejlesztésére. A hétvégén pedig Shakira és a Coldplay részvételével szervez adománygyűjtő koncertet az EU.