ENSZ-jelentés: több mint 930 millió tonna élelmiszert dobtak ki 2019-ben

2021.03.06

Több mint 930 millió tonna, 2019-ben eladott élelmiszer került kidobásra az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) új kutatása szerint. Ez a mennyiség annyi 40 tonnás teherautót töltene meg, melyek hétszer körülérnék a világot.

Az ENSZ jelentése szerint a boltokban, éttermekben vásárolt otthoni élelmiszerek ötöde közvetlenül a kukába kerül. Néhány élelmiszer elvész a gazdaságokban és az ellátási láncban is, a kutatás azt mutatja, hogy az összes élelmiszer egyharmadát soha nem eszik meg.

Szakértők a nemzeti jövedelem szintjétől függetlenül minden országban jelentős élelmiszer-pazarlási problémákat találtak, pedig Marcus Gover, a WRAP vezérigazgatója szerint "sokáig azt feltételezték, hogy az otthoni élelmiszer-pazarlás csak a fejlett országokban jelent komoly problémát".

Az UNEP a jelentése mellett közzétette a számok mögött álló módszertant is annak érdekében, hogy az segítse a kormányokat abban, hogy kiderítsék, hol és miért dobják el a legtöbb ételt az országukban.

A problémákra irányuló stratégiák segíthetnek abban, hogy 2030-ig a felére csökkentsék a világ fogyasztói élelmiszer-pazarlását.