Engedélyezik a Pfizer-BioNTech koronavírus-elleni vakcinájának használatát az Egyesült Királyságban

2020.12.02

A Pfizer és a BioNTech jelentette be, hogy szerdán megkapták az engedélyt, hogy súlyos vészhelyzet esetén beadhatják a COVID-19 elleni vakcinájukat az Egyesült Királyságban - írta az AP hírügynökség.

A nyugati országok közül elsőként a brit hatóságok engedélyezték az oltóanyag használatát, így az Egyesült Királyság lehet az első ország, ahol megkezdik a lakosság beoltását.

A Pfizer vezérigazgatója, Albert Bourla azt nyilatkozta, ez egy történelmi pillanat a cég számára.

A Pfizer gyógyszergyártó közölte, hogy azonnal megkezdik az oltóanyag szállítását. Ugyanakkor egyelőre csak korlátozott számban áll rendelkezésre a vakcina. Az Egyesült Királyság összesen 20 millió ember számára rendelt 40 millió adagot a koronavírus-elleni oltóanyagból, de egyelőre nem tudni, hogy ez a mennyiség mikorra fog megérkezni.

Az immunitáshoz két oltást kell kapni 3 hét különbséggel. Boris Johnson brit miniszterelnök twitteren azonnal bejelentette, hogy már jövő héten elekzdik az oltásokat.

Brit média információk szerint az angliai kórházak azt az utasítást kapták, hogy kezdjék meg az előkészületeket az egészségügyben dolgozók beoltására már a jövő héten. Először az egészségügyben dolgozókat oltják be, utána az idős otthonok lakóit, majd tömegesen a teljes idősebb korosztályt.

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter kijelentette, hogy az Egyesült Királyságban 50 kórház áll készen az oltás megkezdésére. A kórházak mellett pedig oltóközpontokat állítanak fel. Közben Boris Johnson egyeztetett skóciai, walesi és észak-írországi kollágáival a tömeges oltás előkészületeiről.

A skóciai miniszterelnök, Nicola Sturgeon erről azt tweetelte, hogy ez "hosszú idő óta a legjobb hír".

A Pfizer/BioNTech 20 millió adag oltóanyagot akár azonnal tud szállítani.

A vállalat az idei év végéig 50 millió, 2021-ben 1,3 milliárd adag koronavírus-vakcinát tud gyártani.