Energiaszigetet épít Dánia az Északi-tengerre

2021.02.05

Egy energiaszigettel újítaná meg az ország áramellátását Dánia. Az Északi-tengeren megépülő, tizennyolc futball-pálya méretű sziget egy összesen kétszáz szélerőműből álló telep elosztóközpontja lesz, vagyis a turbinákból nyert energia nem kerül közvetlenül a szárazföldi hálózatba. Az összesen 28 milliárd eurós beruházás így nem kizárólag Dániát látja majd el energiával.

- Az a 10 gigawatt, aminek előállítására a szigetet tervezték, tízmillió háztartás számára biztosít elegendő energiát, miközben itt Dániában kevesebb mint hatmillió ember él. Szóval egyértelmű, hogy ezzel a fejlesztéssel egész Európa zöld stratégiájának megvalósításához járulunk hozzá - mondta a dán klímaügyi miniszter, Dan Jørgensen.

A dán partoktól 80 kilométerre épülő energiasziget 3 gigawatt kapacitással kezdi meg működését, ami hárommillió háztartás ellátásához elegendő. Dánia elkötelezett az üvegházhatású gázok csökkentése mellett. Az ország azt vállalta, hogy 2030-ra az 1990-es szint 70 százalékára csökkenti a kibocsátást, 2050-re pedig teljes karbonsemlegességet ígér.