Elszabadultak az indulatok Oregonban, Portlandban kirendelték a Nemzeti Gárdát

2020.11.05

Több amerikai városban tüntettek Donald Trump amerikai elnök támogatói és bírálói is szerda este. A Trump mellett demonstrálók az egyes billegő államokban még tartó szavazatszámlálások leállítását követelték, míg bírálói valamennyi voks megszámlálása mellett álltak ki.

Az oregoni Portland városában elszabadultak az indulatok, és Kate Brown demokrata párti kormányzó a belvárosban kitört erőszak megfékezésére kirendelte a Nemzeti Gárdát.

Az amerikai zászlót is elégették a portlandi tüntetésen   -   Szerzői jogok  Marcio Jose Sanchez/AP
Az amerikai zászlót is elégették a portlandi tüntetésen - Szerzői jogok Marcio Jose Sanchez/AP

Portlandben nem csak a választások miatt elégedetlenkedők vonultak utcára, hanem a rendőri erőszak visszaszorításáért tüntetők is.

Máshol békés demonstrációk zajlottak. Tüntetések voltak Seattle-ben, Minneapolisban, Chicagóban, Detroitban, New Yorkban, Pittsburghben, Houstonban.

Donald Trump elnök kampányirodája és a republikánusok közben egyszerre négy pert indítottak a választási eredmények miatt: Wisconsinban, Michiganben, Pennsylvaniában és Georgiában.

Wisconsinban és Michiganben - ahol Joe Biden demokrata párti elnökjelölt már győzött - a szavazatok újraszámlálását kérik, míg Pennsylvaniában és Georgiában a voksok megszámlálásának felfüggesztése miatt fordultak bírósághoz.