Elrendelte a Kúria a budapesti főpolgármester-választás szavazatainak újraszámlálását

2024.07.08

A végzés szerint a testület a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) korábbi határozatát részben megváltoztatva elrendelte a főpolgármester-választáson leadott összes érvényesnek nyilvánított szavazat átvizsgálását, újraszámlálását és a főpolgármester-választás eredményének az érvényes szavazatok újraszámlálása alapján meghatározott megállapítását.

A végzés ellen további jogorvoslatnak helye nincs - írták. Az Alkotmánybíróság pénteki határozata szerint alaptörvény-ellenes volt a főpolgármester-választás eredményét megállapító június 26-i kúriai végzés, ezért a Kúriának új döntést kell hoznia.

A június 9-i választáson Karácsony Gergely mindössze 324 szavazattal kapott többet Vitézy Dávidnál, Vitézy azonban megtámadta a Fővárosi Választási Bizottság által közölt végeredményt, és az érvénytelen szavazatok újraszámolását kérte.

A június 14-i újraszámláláson 112 új érvényes szavazatot találtak Karácsonyra, 395-öt Vitézyre. Ez azt jelentette, hogy az új végeredmény szerint is Karácsony nyert, de már csak 41 szavazattal.

Ezek után mindkét jelölt a Kúriánál támadta meg az NVB döntését, Karácsony az egész fővárosban meg akarta ismételtetni a választást azzal a magyarázattal, hogy így zárulhatnak megnyugtatóan a választás körül kialakult viták. Vitézy csak a IV. és a VII. kerületben kért ismétlést, arra hivatkozva, hogy itt túl vékony vonallal húzták át Szentkirályi Alexandra nevét.