Először tartott sajtótájékoztatót Donald Trump a választások óta

2020.11.14

Először beszélt nyilvánosan a leköszönő amerikai elnök a választások óta.

Akkor, amikor már több mint egy hete 100 ezer felett van a koronavírussal újonnan megfertőzöttek száma naponta az Egyesült Államokban. Egészségügyi szakértők arra figyelmeztetnek, hogy ha Trump elutasítja a pandémiával szembeni agresszív fellépést, és a koordinált együttműködést a Biden csapattal, akkor elnökségének utolsó két hónapjában még drasztikusabban emelkedhetnek a számok. Ennek ellenére Donald Trump Fehér Ház Rózsakertjében tartott sajtótájékoztatón péntek este határozottan és többször leszögezte, hogy nem hoznak az amerikai gazdaság lezárását célzó döntést.

" Ez a kormányzat nem fog elrendelni lezárásokat. Remélhetőleg, akármit hoz is a jövő, mert nem tudni, ki kormányoz majd, de az én vezetésem alatt nem lesznek lezárások" - jelentette ki Donald Trump.

Elmondta még, hogy minden amerikai számára ingyenes lesz az amerikai Pfizer és a német BioNTech által fejlesztett és eddig 90% -ban hatékonynak bizonyult vakcina. Azt is hozzátette, hogy kormányzata majdnem 2 milliárd dollárral támogatta az oltóanyag kifejlesztését, és reményei szerint már jövő áprilisban széles körben be tudják oltani az amerikaiakat.

A vakcinát még április előtt először az idősebbek, az egészségügyi állapotuk miatt veszélyeztetettek, és a frontvonalban dolgozók kapják majd meg.

Ezzel az elnök lezártnak tekintette a sajtókonferenciát. Az újságírók nem tehettek fel kérdéseket.

Az Amerikai Egyesült Államokban 11 millióhoz közelít a fertőzöttek száma, és már majdnem 245 ezren haltak meg a vírus következtében