Először kapta színes bőrű nő a legjobb rendezőnek járó BAFTA-díjat

2021.04.12

Chloe Zhao filmje, a Nomadland nyerte el a legfontosabb díjakat a Brit Film és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) vasárnap esti, a koronavírus miatt online megtartott gáláján.

Zhao a második nő és az első nem fehér bőrű nő, aki a legjobb rendezőnek járó BAFTA-díjat megkapta. A hírhedten fehér férfiakat jutalmazó BAFTA szavazó tagságát idén kibővítették, mert korábban szinte kizárólag fehér férfiakból ált, ami a jelöltek és díjazottak listáján is erősen látszódott. A szavazáshoz kötelező volt megnézni a hosszúlistás filmeket.

A Nomadland a legjobb film, rendezés és fényképezés díját kapta, a férje halála és a házuk elvesztése után autójában az E gyesült Államokat átszelő, alkalmi munkákat vállaló középkorú asszonyt alakító Frances McDormand lett a legjobb főszereplő.

- Ezt a díjat annak a nomád közösségnek ajánljuk, akik olyan nagyvonalúan befogadtak minket, megosztották velünk az álmaikat, a küzdelmeiket és elképesztő méltóságérzetüket - mondta köszönőbeszédében Chloe Zhao.

A BAFTA-díj Frances McDormand erős esélyeit mutatja egy harmadik Oscarra. Mindkét díjra jelölték Vanessa Kirbyt, Mundruczó Kornél Pieces of a woman című filmjében játszott főszerepéért.

A legjobb férfi főszereplő díját a 83 éves Sir Anthony Hopkins kapta egy emlékezetét fokozatosan elvesztő férfi szerepéért Florian Zeller Az apa című filmjében, amely a legjobb adaptált forgatókönyv díját is elnyerte.

Az apa egy dementiával küzdő férfi és középkorú lánya bonyolult kapcsolatát helyezi a középpontjába, a francia rendező saját színdarabját alkalmazta a vászonra.