Élő oktatásért tüntettek francia diákok

2021.01.21

A hagyományos, tantermi oktatás visszaállításért tüntettek a diákok Franciaország több városában, így Párizsban is. Azt mondják, egyre frusztráltabbak, és egyre nagyobb hátrányba kerülnek az életben az új koronavírus-járvány visszaszorítása érdekében hozott korlátozások miatt.

A jelenlegi szabályok szerint csak az elsőévesek vehetnek részt tantermi oktatásban január 25-től. A többieknél marad a távoktatás.

"Szerintem a minisztérium döntései elégtelenek, és sürgősen meg kell nyitni az egyetemeket, különben feláldoznak egy teljes generációt, amely nem képes társas kapcsolatokat kialakítani és megküzdeni a világ kihívásaival" - mondta egy agrármérnök szakos demonstráló.

"A diákokat és a vendéglősöket teljesen elfelejtették, nagyon bizonytalan helyzetben vagyunk, csendben szenvedünk" - vélekedett egy történészhallgató.

A Lille-ben tüntetők szerint ők elég felelősségteljesek ahhoz, hogy betartsák az egészségügyi szabályokat.

"Hallatni akarjuk a hangunkat, és mobilizálni a hallgatókat az egyetemek újranyitása érdekében. Nekünk sürgős az újranyitás, természetesen szigorú egészségügyi szabályok mellett. Nem fogunk hülyeségeket csinálni, csak legyenek újra előadások, mint régen. Világos egészségügyi szabályokat követelünk!"- mondta egy másik tüntető.