Ellenzéki győzelem a koszovói választáson

2021.02.15

A koszovói választáson aratott győzelmüket ünnepelték a szociáldemokrata-nacionalista Önrendelkezés ((Vetevendosje)) pártja hívei vasárnap este Pristina utcáin.

Az exit pollok szerint az ellenzéki párt fölényes győzelmet aratott.

- Azért jöttem, hogy a kormányunk és az emberek felszabadulását ünnepeljem - mondta egy férfi, Ali Shilova, egy nő, Rina Gashi pedig arról beszélt, eljött az idő, hogy a megfelelő ember vezesse az országot.

A párt vezetője, a korábbi politikai elítélt Albin Kurti azzal kampányolt, hogy megszünteti a korrupciót, amelyért a "Koszovó függetlenségének első éveit eltékozló" hagyományos politikai elitet vádolta.

- Az igazság, a foglalkoztatottság, az antikorrupció programja győzött. Ilyen még nem volt a háború utáni Koszovóban - mondta Kurti, aki büntetett előélete miatt nem indulhatott a választásokon, de a szavazatát leadhatta.

Hogy pártja többséget szerezne a 120 tagú parlamentben (41,8%, 52 hely) az az exit pollok szerint nem valószínű (41,8%, 52 hely), így minden bizonnyal koalíciós partnert vagy partnereket kell találnia a kormányalakításhoz.

A választás második helyén a szintén ellenzéki Koszovói Demokrata Párt (16,5 %, 20 parlamenti hely), a harmadikon pedig a konzervatív Koszovói Demokrata Szövetség (15,2%, 19 mandátum) végezhet.

A vitatott jogállású ország új kormányának nem lesz könnyű feladata. Eredményes tárgyalásokat kellene folytatnia Szerbiával, talpra kéne állítania az ország gazdaságát, csökkentenie a munkanélküliséget, harcolnia a szervezett bűnözéssel és korrupcióval miközben - más országokhoz hasonlóan - le kellene küzdenie a koronavírus-járványt is.