Elkezdődött a klasszikus filmek ünnepe Budapesten

2021.09.22

Elkezdődött a Budapesti klasszikus Film Maraton: egész héten öt helyszínen, köztük az Uránia moziban és a Szent István Bazilika előtti téren vetítik a magyar és a nemzetközi filmtörténet klasszikusait. A filmfesztiválnak a Nemzeti Filmarchívum munkája ad alapot, amely az elmúlt években a magyar filmtörténet legfontosabb darabjainak egy részét digitálisan felújította.

- A legfontosabb célja pontosan ez, hogy a közönség ismét találkozhasson az egykor kedvenc filmjeivel nagy vásznon, hiszen most már a digitális restaurálás megadja újra azt az élményt, amit a mai közönség elvár a filmektől, fantasztikus minőségben tudjuk élvezni újra ezeket az elképesztő filmalkotásokat - mondta az Euronewsnak a nemzeti Filmarchívum igazgatója, Ráduly György.

A Filmmaratont a Lumiere testvérek rövidfilmjeivel, köztük több, Budapesten készült darabbal nyitották meg. A rendezvény nyolc filmmel tiszteleg a száz éve született Jancsó Miklós előtt, megemlékezik az idén elhunyt Törőcsik Mariról, de a Hollywoodban kiteljesedett magyar rendezők, színészek és operatőrök munkáit is nagy számban mutatja meg péntekig.