Elkezdődött a Berlinale első, virtuális fordulója

2021.03.02

A Berlinale az év első kiemelt európai fesztiválja - idén azonban - a díjátadó történetében először - nincs se vörös szőnyeg, se közönség. A fesztivált két részben rendezik meg: a héten virtuálisan tartják, és remélhetőleg júniusban sor kerülhet a nyilvános ünnepségre is.

Mariette Rissenbeek 2019 óta a fesztivál ügyvezető igazgatója: "Az természetesen szóba sem jöhetett, hogy lemondjuk a Berlinalét" - mondta. "A lehető legjobb megoldást kerestük, hogy a fesztivál kínálata eljuthasson a közönséghez, a sajtóhoz 2021-ben is. Ezért találtuk ki, hogy két felvonásban tartjuk a rendezvényt. Ez egy egészen úttörő kezdeményezés" -mesélte a fesztivál ügyvezetője.

A szokottnál kevesebb - mindössze 15 film száll versenybe idén, főként Európából, azon belül is inkább Németországból, de bemutatnak, iráni, dél-koreai, japán és mexikói filmeket is. Amerikai film viszont ebben az évben nincs a kínálatban.

Szokás szerint a fesztivál a témaválasztásra is figyel. "Az idei Berlinalén csupa olyan filmet mutatunk be, amelyeket valahogy sikerült megvalósítani a járvány alatt - gondoljunk akár a forgatásra, akár az utómunkálatokra. Némelyikük a középpontba is helyezte ezt az új világot, amelyben már egy éve élünk" - mondta Carlo Chatrian, a fesztivál művészeti vezetője.

Két magyar film is versenyben van, köztük Nagy Dénes mozija, a második világháborút feldolgozó Természetes Fény. Illetve Fliegauf Benedek filmje, a Rengeteg - Mindenhol látlak.

A tavalyi évhez hasonlóan több vígjáték is bekerült a fesztivál programjába, például a román Radu Jude legújabb filmje is.