Elkezdi a tanévet az SZFE, de folytatódik a tiltakozás

2020.09.14

Megkezdik a tanévet a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE), az átalakítás miatti tiltakozás folytatódik, ezért az oktatás is rendhagyó lesz.

Egy múlt heti rektori határozat értelmében elkezdik a tanévet, ugyanakkor folytatják a tiltakozást is, és úgynevezett "kísérleti tanköztársaságot" hirdetnek, jelentette be Upor Lászó, az SZFE távozó rektorhelyettese az intézmény hétfői sajtótájékoztatóján.

A kísérleti tanköztársaságot tevékenységébe beleférnek a hagyományos oktatási egységek, a zárt és nyitott kurzusok, valamint az egyetem helyzetére reflektáló akciók is.

Orbánt kérik a kuratórium felfüggesztésére

A fenntartói modellváltás folyamatából három dolog biztosan hiányzott: a szakértelem, a tisztesség és az emberség; a hallgatók ezért úgy érzik, "át vannak verve", mondta Novák Eszter. A távozó oktatási rektorhelyettes úgy fogalmazott, hogy "az egyetem száz sebből végzik: jól finanszírozott hazugsággyár próbálja hónapok óta hitelteleníteni, értékeit alapjaiban kérdőjelezik meg, a korábban garantált autonómiáját teljesen elvesztette, a szenátus és a vezetőség lemondott, nagy mesterek, oktatók hagyták itt az elfogadhatatlan helyzetet".

Az egyetem távozó vezetése Orbán Viktor magyar miniszterelnököt kéri fel arra, hogy függessze fel az intézmény fenntartói jogait átvevő kuratóriumot.

A hallgatók képviselői bejelentették, hogy az egyetem blokádját fenntartják, a kormány által kinevezett kuratóriumot továbbra sem engedik be az egyetemre.