Elképzelhető, hogy már 1934-ben felfedezték a koronavírus ellenszerét

2020.02.28

Egy olcsó gyógyszer, amely 1934 óta létezik, megoldást jelenthet a koronavírus ellen. A belgiumi Leuven egyetemén egy Rega nevű laboratórium fedezte fel, hogy a klorokin hatékony volt a SARS (súlyos akut légzőszervi szindróma) járvánnyal szemben. És a SARS, mint a Covid-19, egy koronavírus.

"Amikor 2004-ben elvégeztük a klorokinnel kapcsolatos kutatásainkat, az már jóval a SARS kitörése után volt - emlékezett vissza Marc van Ranst, az egyetem virológusa_. - Vagyis nem volt olyan beteg, akin tudtunk volna tesztelni. Tehát közzétettük az eredményt a nemzetközi szakirodalomban, és azt mondtuk, hogy ha új koronavírus kitörés lép fel, akkor ezt meg lehet vizsgálni. A kínai orvosok elolvasták azt a dokumentumot, majd elkezdték kipróbálni a klorokint."_

Mivel a koronavírus az egész világon terjed, a virológus azt mondja, hogy a következő hetekben ugyanazzal a helyzettel fogunk szembesülni, mint amit Olaszországban láttunk: egy kisebb kitörés, amely nagyobbá válik.

"Jelenleg a WHO nem tartja járványnak ezt a járványt. Ezzel nem értek egyet, mert teljesíti az összes kritériumot, ami ahhoz kell, hogy járvány legyen. Amikor az emberek meg hallják a pandémia kifejezést, gyakran félnek, mert túl sok filmet láttak ezekről a dolgokról, amelyek nagyon félelmesek. A világjárvány csak azt jelenti, hogy földrajzilag eloszlik az egész bolygón. Ha összehasonlítjuk az influenzával, akkor az ugyan súlyos, de semmiképpen sem olyan drámai, mint bárhol az Ebola. Különböző súlyosságú pandémiák léteznek" - igazít el a szakember.

Marc Van Ranst professzor azt mondta az Euronewsnak, hogy a kínai hatóságok szerint a klorokin hatásosnak tűnik az új koronavírus ellen.

"Úgy gondolom, hogy idővel jobb vírusellenes szerek lesznek, hatékonyabbak. De azok drágábbak is lesznek. Tehát az új vírusellenes szert nemcsak a placebóval szemben kell tesztelni, mivel ez esetlegesen etikátlanná válhat, hanem a klorokinnel szemben is, az új szereknek felül kell múlniuk a rendkívül olcsó klorokint" - figyelmeztet van Ranst.

Addig is a virológus azt javasolja, hogy kerüljük a szoros kapcsolatot más emberekkel, mossunk kezet gyakran és alaposan

"Nem csak szimbolikusan 5 másodpercig kell kezet mosni, ez nem működik. Teljes 20 másodpercig kell kezet mosni. Az emberek gyűlölik számolni a másodperceket, de ha elénekled a Boldog szülinapot, amit mindenki ismer, kétszer, az húsz másodperc" - tanácsolja a szakember.