Elhunyt Johnny Nash énekes, akinek az ,,I Can See Clearly Now" slágert is köszönhetjük

2020.10.07

A reggae legenda haláláról fia értesítette a médiát. Elmondása szerint édesapja helyi idő szerint kedden, houstoni otthonában hunyt el, természetes halált halt.

Johnny Nash   -   Szerzői jogok  Terry Lott/Sony Music Archive
Johnny Nash - Szerzői jogok Terry Lott/Sony Music Archive

1940. augusztus 19-én, John Lester Nash Jr. néven született, Houstonban. Az éneklést már egészen fiatalon kezdte egy baptista kórusban. Első nagy sikerét 1957-ben érte el, amikor A ,,Teenager Sings the Blues" című számát már az országos rádiók is átvették. Ezután fordult az afrikai ritmusok felé. Ő volt az első olyan nem jamaikai énekes, aki a reggae zenét alkalmazta műveiben. Jó néhány művét így is a jamaikai főváros híres stúdiójában vette fel. Az áttörést az ,,I Can See Clearly Now" című kislemeze jelentette, amelyből több mint egymillió darabot adtak el világszerte. A névadó szám pedig 1972-ben négy héten át vezette a Billboard százas sikerlistáját.

Három évre rá pedig egy új művével a ,,Tears on My Pillow"-val hódította meg a brit szíveket, és kúszott az eladási listák csúcsára. Saját bevallása szerint a műfaj legnagyobb csillagát, Bob Marleyt is ő segítette állandó szerződéshez. Haláláig bakelitre és kazettára rögzített számainak digitalizálásán dolgozott.