Életbe lépett a magyar határzár

2020.09.01

A határellenőrzés visszaállítása miatt több kilométeres kocsisor torlódott fel az osztrák oldalon. Mindenkit igazoltatnak és csak lázmérést követően lehet belépni az országba.

A kormány döntése nyomán ugyanis szeptember elsejétől - a tranzit forgalmat leszámítva - csak szlovák, cseh és lengyel utazók léphetnek be Magyarországra - ők öt napnál nem régebbi negatív koronavírus-teszttel. A hazatérő magyaroknak is teszteltetniük kell magukat, ha el szeretnék kerülni a két hetes karantént, 48 órán belül két negatív teszttel lehet kiváltani.

Bár a határ 30 kilométeres körzetében lakók továbbra is szabadon ingázhatnak, a szigorítások őket is érzékenyen érintik.

- Fél óráról fél órára változik itt minden és a hivatalos szervek sem tudnak tájékoztatást adni. Se a rendőrség, se a külügyminisztérium - panaszkodott egy ingázó.

A kormány rohamléptekben zárta le újra a határokat. Az erről szóló rendelet vasárnap jelent meg a Magyar Közlönyben, az Európai Bizottságot pedig csak hétfő délután értesítették. A döntés komoly felháborodást keltett a az uniós vezetők és állampolgárok körében.

Magyarország az egyetlen EU-s tagállam, amely lezárta minden határát, pedig Szlávik János infektológus főorvos szerint nem is a behurcolás miatt terjed a járvány. A strandok, bulik és esküvők sokkal veszélyesebbek.

Éppen ezért Brüsszel is arra kérte a kormányokat, hogy csak a legvégső esetben zárkózzanak be.